Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Тони Николов, журналист: Границата между опазването на езика и естествената му еволюция е гъвкава
Автор: Екип Ruse24.bg 11:09 / 30.05.2024Коментари (0)848
©
За мен 24 май е един от най-важните дни в годината. Това е денят, който носим в сърцето си. Това каза журналистът Тони Николов в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

По думите му 24 май е празник на бъдещето, за разлика от останалите национални празници, които честват миналото. "Той е онзи център, който като магнит ни изтегля, защото той е празник на нас и на тези, които идват след нас. Ние влагаме в образование, в развитие, в издигането на нацията. Нямаше да има национално възраждане и да стигнем до въстанията, ако не е било онова, което ни е помогнало да оцелеем като народ“, обясни Николов.

Денят е празник най-вече на децата и на учителите, смята той. "Има нещо много красиво в това, че на този празник децата водят родителите си и че те вървят начело. Най-малките са най-първи, те са като живи букви. Така е мислена и азбуката“, отбеляза журналистът.

Денят на честването на двамата братя Кирил и Методий в църковния календар е 11 май. Той започва да се отбелязва масово още в началото на ХІХ век, обясни Тони Николов. Кога точно са били канонизирани те не е ясно. "Те не са канонизирани с някакъв акт на църквата, просто си влизат в църковния календар. Те са равноапостоли, тъй като са разпространители на вярата сред славянството. Това ги прави още по-значими и близки до душите ни“, поясни журналистът.

Според Тони Николов границата между опазването на езика и традицията и естествената му еволюция е гъвкава и еластична. "Опазвайки езика, ние не изключваме промените, те неизбежно настъпват. Всички езици се трансформират, навлизат чуждици, чуждиците постепенно се заместват. Така езикът се развива, променя се словоредът, скъсява се, има различна употреба. Но когато пазиш тялото, ти пазиш дънера на дървото“, каза още журналистът.

Още по темата: общо новини по темата: 135
29.05.2024 »
27.05.2024 »
25.05.2024 »
25.05.2024 »
24.05.2024 »
24.05.2024 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: