Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Това е най-голямото разходно перо в бюджета на българина
Автор: Екип Ruse24.bg 09:24 / 22.03.2022Коментари (0)348
©
Общо 10 килограма или около 12 хляба изяде инфлацията през последната година. Това става ясно от данни на Националния статистически институт за доходите и разходите на домакинствата у нас, както и средните цени на хранителните продукти.

Последното изследване на статистиката за доходите на българите е за четвъртото тримесечие на 2021 година и според тях общият доход за периода е 2037 лева, което прави по 679 лева на месец на човек от тричленно домакинство. С тази сума българинът може да си купи общо 290 кг хляб при средна цена от 2,35 лв./кг, което е с 10 килограма по-малко спрямо същия период на предходната година.

Причината е, че цената на насъщния е скочила от 2 лв./кг на 2,35 лв./кг, което е ръст със 17,5%. При олиото пък разликата е доста по-драстична. Ако миналата година, когато средният месечен доход на лице от домакинство е бил 601 лева, с тази сума стига до 240 литра олио при цена от 2,50 лева за бутилка. В момента с доход от 679 лева могат да се купят 135 бутилки при средна цена от 5 лева за брой.

Увеличението при слънчогледовата мазнина е със 100%, като в по-малките населени места цената му вече надхвърля 6,70 лв. за литър. Скокът от последната седмица в някои населени места дори достига 2,20 лева на литър, а средният за страната е с 90 ст., или 23 на сто. С над 2 лева поскъпнало слънчогледовото масло в Ловеч, Силистра и Добрич.

В Ловеч бутилка олио вече се продава за 6,60 лв., което е близо двойно спрямо цената му на едро. На стоковите борси литърът върви по 3,67 лв.

Ако увеличението на средния доход на лице от домакинство в края на 2021 година е с 12,8 на сто, то разходите са скочили с 13,7 на сто. Според статистиката харчовете за храни са скочили от 485 на 552 лева на тримесечие за период от една година. Тоест ръстът на разходите изпреварва този на доходите.

Това е най-голямото разходно перо в бюджета на българските домакинства.  За храни и безалкохолни напитки отиват 29 на сто от доходите ни, което е увеличение с близо 1% спрямо 2020 година. С толкова растат и харчовете за жилище, в които влизат сметки, поддръжка и други. В челната тройка са и данъците, които отхапват 12,6 на сто от приходите ни, като те са  в размер на 238 лева средно за три месеца. 

Драстичното увеличение на цените на част от хранителните продукти оказва влияние и върху потреблението им у нас. Например в последните месеци се наблюдава ръст на консумацията на месо. Ако 2020 година средно на човек са е падало по 9,5 кг, то сега консумацията му нараства на 10,1 килограма.

В последните месеци има значителна разлика в цените на месото, като в момента най-ниска е тази на свинското. В големите вериги масово се продават вносни пържоли по 5-6 лева за килограм. За сравнение при пилешкото има леко увеличение, както и при останалите видове месо. Също така се наблюдава увеличение на консумацията на колбаси от 3,5 на 3,9 килограма. Ако преди година консумацията на яйца е била 38 броя на 3 месеца, то сега хората купуват по 40 броя. 

Намаление на потреблението има при хляба като на годишна база спадът е от 20,5 на 19,6 кг. Купуваме и по-малко кисело мляко, прясно мляко, плодове и зеленчуци. Без промяна е потреблението на сирене, от което консумираме средно по килограм на месец, олио – средно по 1 литър, боб и картофи. 

Брашното удари 2 лева 

Цената на брашното вече стигна 2 лева в Търговище и Силистра, сочат данни на Министерството на земеделието. В Силистра само за седмица то е поскъпнало с 23 на сто или 38 ст. и вече се продава по 2,03 лв. за килограм. В Търговище увеличението е с 25 на сто или с 40 ст. за килограм и килото върви по 2 лева.

През миналата седмица цените на едро на брашното на тържищата са в широкия диапазон от 1 лв./кг във Враца и Стара Загора до 1,76 лв./кг в Пловдив. В по-голямата част от областите се отчита повишение на стойностите от 0,7% до 25% на седмична база, пише "Телеграф". 

При предлагането на дребно на брашното в другите търговски обект има ръст в тринадесет области. Само в Перник и София е налице понижение, с по 2,4%. В резултат средната цена на дребно за страната в по-малките магазини се увеличава с 5,8% на седмична база, до 1,64 лв./кг.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,25 лв./кг за големите супермаркети и 0,30 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям в големите вериги е във Враца – 0,69 лв./кг, а за малките магазини в Стара Загора - 0,75 лв./кг.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: