Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Това растение може да замени аспирина! Ето как да го използвате
Автор: Петя Кузева 15:40 / 07.12.2023Коментари (0)574
©
Това е дърво с антиревматични, аналгетични, противовъзпалителни, антисептични и успокояващи свойства. За терапевтични цели най-често се използва кората на растението, която помага за лечение на треска и облекчаване на болката. Растението се нарича още растителен аспирин.

Родом от Азия, Северна Америка и Европа, бялата върба (Salix alba)  се използва от близо 5000 години. Например древните египтяни са го използвали за лечение на възпаления, докато лекарите Хипократ и Дискорид са го използвали като средство за лечение на ревматични заболявания. 

За терапевтични цели се препоръчва кора от бяла върба, получена от млади дървета. Оставя се да изсъхне поне 2 седмици, след което се натрошава и се използва в различни лекарства. Кората съдържа салицин, основният компонент на аспирина, витамини (витамин В и витамин С), минерали (калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен цинк), полифеноли, флавоноиди, липиди, протеини и нишесте. 

Кората от бяла върба се нарича още "растителен аспирин". Лекарствата, съдържащи бяла върба, носят ползи, подобни на аспирина, но без да причиняват някои странични ефекти, като стомашно-чревни смущения. 

Успокоява болката

Основният компонент на кората от бяла върба, салицинът, й придава противовъзпалителни и аналгетични свойства. Растението облекчава болки, причинени от ревматизъм, главоболие, лумбални, зъбни, менструални, ставни и невралгии. За лечение на тези симптоми консумирайте запарка от кора на бяла върба. За да го приготвите, добавете 2 чаени лъжички настъргани кори в 200 мл гореща вода, оставете да се запарят и изпийте. 

Треската спада

Поради антипиретичните си свойства върбата може да се използва за понижаване на телесната температура при треска. В този случай се прилага отварата. За да го приготвите, варете 2 супени лъжици суха кора и литър вода за 30 минути. След като изстине, консумирайте по малко през целия ден. 

Лекува грип и настинка   

Върбата може да помогне за облекчаване на симптомите, свързани с грип и настинки, като кашлица, запушен нос и възпалено гърло. Освен това антиоксидантите в състава на кората подпомагат здравето на имунната система. При болки в гърлото се препоръчва гаргара с отвара от върба. За да намалите дихателния дискомфорт, който съпътства респираторните инфекции, можете да консумирате и 2-3 чая от върбова кора. 

Лекува рани 

Компреси с концентриран чай от върбови кори помагат за лечение на рани и язви. Освен това антиоксидантите на растението увеличават притока на кръв към кожата, което намалява появата на бръчки и възрастови петна. Концентрирания чай приготвяте от 5 супени лъжици от растението на четвърт вряща вода.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: