Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Тревожно! Комари сеят менингит у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 16:24 / 03.08.2019Коментари (0)639
©
Внимавайте с комарите и ги изгонете от домовете си! Досадните насекоми разпространяват вируси, които водят до тежки усложнения като менингит. Това предупреди проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Броят на заболелите от вирусен менингит от началото на годината досега е 95 - или с 35 души повече спрямо за цялата минала година.

Статистиката е много тревожна, тъй като вирусният менингит е много тежко заболяване. Представлява възпаление на мозъчната обвивка на главния и гръбначния мозък. В зависимост от причинителя бива бактериален, вирусен или асептичен. Менингитът обикновено възниква в резултат на инфекциозни заболявания и обикновено се проявява като един от клиничните признаци на заболяването. Най-честите симптоми биват болка в областта на главата, болка и неподвижност на врата, промяна във фоточувствителността и околните звуци. Менингитите нерядко оставят трайни негативни последици върху здравето.

Според д-р Кантарджиев пръскането срещу комарите е закъсняло и е трябвало да започне още през март и април. "Най-важното е да се започне с унищожаване на комарите във водоемите, заблатените и мочурливи места. Когато унищожаването на комарите във водоемите се прави няколко пъти годишно и се съчетава с пръскане – тогава резултатът е най-добър. Фактически преди две седмици, знаете, държавата даде една немалка сума от над 3 млн. лв. за пръскане със самолети по Дунава, където наистина тази година поради влажното време и високото ниво на Дунава преди два месеца имаше много голяма популация на комари", коментира експертът.

Кантарджиев е категоричен - нощем не бива да има комари в помещенията, в които спим. Нашенският комар пренася западнонилската треска, папатаците причиняват треска, наречена "тоскана". Професорът посочи още, че през тази година у нас няма доказан случай на западнонилска треска, но пикът на болестта се очаква в края на август и началото на септември, съобщава "България Днес". В случай на установени симптоми да се потърси незабавна медицинска помощ в неврологично отделение.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: