Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Три министерства обединяват усилия за развитието на креативни индустрии
Автор: Екип Ruse24.bg 17:30 / 11.11.2021Коментари (0)404
©
Министърът на икономиката Даниела Везиева, на туризма Стела Балтова и зам.-министърът на културата Борислава Танева проведоха среща, на която обсъдиха възможността за подписване на споразумение, в което да се обединят усилията на трите министерства за развитието на креативни и рекреативни индустрии.

Целта му е да се изработи рамка за дълготрайно административно взаимоотношение, взаимен обмен на информация и създаване на ефективен механизъм за координация между страните. На срещата се договориха конкретни стъпки и действия за осъществяването на съвместна дейност за приоритизиране на тези индустрии, която да подобри достъпа и възможностите за финансиране в културния, твореския и рекреативен сектор.

"Предлагаме новаторски подход към културните, творческите и рекреативните индустрии. Идеята е да направим работещ механизъм с конкретни стъпки и действия, за да приоритизираме тези индустрии“, заяви икономическият министър. По думите й те са приоритетни в следващия програмен период, както и в Иновационната стратегията за интелигентна специализация 2021-2027, в тях потенциала за растеж е най-голям и следва там да бъде насочена подкрепата.

"Иновационната стратегия за интелигентна специализация трябва да добие нови измерения. Дигитализацията, изкуственият интелект и иновациите откриват пред нас изцяло нови възможности за развитие – като например да изградим виртуална реалност, която да пресъздава културно-историческото ни наследство“, посочи министърът на туризма д-р Стела Балтова.

Тя изтъкна, че у нас има голям ресурс и разнообразие от туристически продукти, много археологически, етноложки, исторически забележителности, религиозни обекти и културни институции – музеи, галерии, читалища и много събития, свързани с нематериалното наследство, които се провеждат целогодишно.

"В България целогодишно има богат културен, събитиен, фестивален туризъм, които привличат много посетители и едновременно с това обхващат широк спектър от дейности в сферата на изкуството, културното наследство и културните и творческите индустрии. В рамките на тази среда, с участието си туристите и местното население сами създават култура и се превръщат в истинска част от нея, като привнасят и добавена стойност към този "творчески“ туризъм“, подчерта министър Балтова.

По време на срещата страните изразиха убеждението, че интензивното взаимодействие между икономика, култура и туризъм, представлява двигател за икономическия растеж на България и е необходимо засилване на координацията помежду им. Предстои подписване на споразумението, с което трите министерства поемат ясен ангажимент, въз основа на интегриран подход, който да гарантира устойчиви условия за настоящите и бъдещите креативни и рекреативни индустрии.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: