Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Тропически рай в градината на вечното лято създаде млад мъж край Варна
Автор: Пламена Николова 13:40 / 27.11.2019Коментари (2)678
© botanical-garden-margarita
Тропически рай в градината на вечното лято е създал 33-годишният Иван Иванов  край Варна, научи Varna24.bg.

Градинарят с 20-годишен опит, е кръстил ботаническата си градина, която се намира в село Гроздьово област Варна, "Маргарита". Тя се намира на 30 км. oт морето, разполага с колекция от растения с преходно-средиземноморски, субтропичен и тропичен произход.

Ботаническа градина "Маргарита" събира на едно място растения от шест континента, като най-голям брой са от Средиземноморието и южните части на умерения климатичен пояс.

Името си "Маргарита" носи от голяма група цветя, дървета, храсти и кактуси по целия свят. Най-ярките и красиви растителни видове в света носят това име. В  градината има няколко вариации и видове с това име. Разположена е на северозападен терасиран хълм, разделена е на сектори които обособяват в групи характерни растения от определена географска зона или ландшафт. Начина на подбор при засаждането е избран така, че растенията се доближават напълно към живот подобен като в тяхната естествена природна среда. Растения са изписани с латинските им имена, най-широко използваните български наименования, страната на произход и абсолютните минимални температури на измръзване през зимата.

Някои от растенията в колекциите са аклиматизирани частично, в условията на малко по студен климат в сравнение с техния естествен. Всички растения се отглеждат на открито, директно в почвата. Само някои видове от тропичен произход през студения период на годината се прибират в специални зимни градини. Подбрани са изключително редки растения и сортове, с възможно най-голяма студоустойчивост.

Градината разполага с места за отдих, спокойствие и тишина заобиколена от екзотична растителност. Градината е отворена 1 април до 15 ноември, всекидневно отворени врати към нестихващ дъх на тропическа зеленина и ароматни цветове. За всички запалени обожатели и нетърпеливи туристи, при предварителна уговорка градина отваря по всяко време на годината.

Първият положен камък в градината е около 1999г. Тя е разположена в непосредствена близост до дъбова гора. Изградена е на северозападен хълм със сравнително голям наклон, който днес е терасиран. Малко преди това хълма представлява пуста и стръмна поляна. Всяка тераса е разположена амфитеатрално, укрепена с редени каменни зидове. При изграждането на каменните стени и терасирането на хълма е използван изцяло човешки труд, без никаква строителна техника и машини.В края на януари и началото на февруари 2012г., почти месец с отрицателни температури и абсолютен минимум от -17С, загиват напълно почти 80% от растенията. През този период са отбелязани дни с максимална дневна температура от -9С. Земята замръзва на голяма дълбочина. Най-големи поражения са нанесени на субтропичните палми и цитрусовите растения. Бавно и поетапно, градината възвръща своето величие с нов и по красив интериор днес.

През 2011 г. започва   изграждането на единствената функционираща днес в цяла България траншея за отглеждане на цитрусови растения на открито. За целта хълмът от северен е изкопан и обърнат с лице на юг. Северната стена представлява изкуствен почвен насип. Каменна траншея с вкопани стени. Дължина около 20 метра и височина на стените около 1,5 метра. Изградена е с плочи за по голяма красота в античен стил. Процеса с реденето на плочи е много трудоемък, целия процес е извършван ръчно поради трудността на терена. Изградена е в период от четири години. Поради това че траншеята е вкопана в земята през зимата с помощта на леко найлоново покритие на тавана, растенията презимуват при минимални температури не по ниски от +5 градуса по време на най-студените нощи, без никакво допълнително отопление.

В колекцията са събрани растения и сортове от почти всички ядливи цитруси (лимон, лайм, портокал, мандарина, грейпфрут, помело, каломондин, цитрон и др.) 

Kолекцията от кактуси и сукулентни растения обхваща две големи групи от кактуси и сукуленти,около 60 разновидности. Едната част презимуват директно на вън при условията на Българска зима без никаква зимна защита, някои северноамерикански видове понасят студове до -40С. В Колекцията специално място заемат представителите на родовете на Агавето, Юката Стапелия, Дебелеца и едро размерните мексикански кактуси.

Колекцията палми има около 25  палми, от 20 вида  представители на субекваториалната, тропична и субтропична климатична зона. Емблеми за градината са палмите от вида Бутия капитата, Вашингтония, Брахея, Хамеропс, Финикова палма.

Колекцията от субтропични плодни дървета е една от най старите и дълго събирани колекции. Ценни представители са: Смокиня (Поморийска 24, Далматинска, Мичуринска 10, Брънсуик, Созопол 20 и др.

Най-голямата и пълна група растения принадлежи на колекцията от маквиси и псевдомаквиси. 90% от растенията са със вечнозелен произход. Незабравима красота през всички сезони.

Не случайно стопанинът на уникалната градина я нарича "Зелена градина или градина на вечното слънце". Най-голям брой представители има растенията на средиземноморските гори (маквиси) и горите в най-южната част на умерения климатичен пояс(псевдомаквиси). Там могат да бъдат намерени няколко вида олеандри, евонимуси, корков дъб, филирея, калина, бодлив залист, фотиния, будлея, розмарин, юдино дърво и много други.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.11.2019 г.
+1
 
 
Може ли да се разглежда тази градина при посещение
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: