Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Трудно ли е да си млад фермер в сектор "Животновъдство"?
Автор: Екип на Ruse24.bg 12:01 / 16.02.2024Коментари (0)1017
©


Трудно ли е да си млад фермер в сектор “Животновъдство”?

За нестихващия ентусиазъм. За предприемчивостта. За погледа в бъдещото и визионерството. За всички това си говорим с Ванко Иванов - млад фермер и животновъд от тетевенското село Галата. Ванко се грижи за овце от месодайната породата Мутон Шароле.

"Стопанството ми е стартирало през 2012 година. До 2015 имаше бум на развитие. От 2019 до 2022 г. стопанството ми не се развиваше толкова стремглаво - напротив, имаше огромни спадове. Но през тази година позициите, които съм имал през 2015 година, отново се завърнаха. 

Тоест имал съм и възходи, и падения в земеделието. Но ме държат любовта към животните, страстта и желанието за развитие, които влагам. Пътувал съм много, обикалял съм огромни форуми в Европа и извън нея. Последно бях на изложението в Клермон Феран, Франция. Те ми дават още по-голям стимули страст за развитие, тъй като виждам какво се случва в останалите европейски страни, как техните фермери се развиват, каква генетика използват, какви животни отглеждат. Без желание няма да се намери начин", обясни младият фермер.

Животновъдството, както и всеки друга отрасъл, изисква отдаденост, упоритост и любов към земята и животните. Младите фермери се изправят пред непрестанни предизвикателства, но тяхната страст и преданост създават нещо уникално. В този контекст, Общата селскостопанска политика (ОСП) се явява като съюзник, предоставяйки необходимата подкрепа и стимули за развитие. 

Виждайки в тази политика свой партньор, младите фермери продължава напред по-уверени в мисията си за създаване на рентабилни и устойчиви стопанства.

"Пътят е малко дълъг. Стартирах през далечната 2012 година, след като завърших образованието си. Тогава кандидатствах по мярката за млад фермер, тъй като бях безработен и си търсех работа.

Завършил съм право. Опитах да се реализирам в професията, но не ми се получи, тъй като навсякъде, където кандидатства, искаха стаж, а аз нямах такъв. И понеже съм момче от село, закърмен от прабаба ми да обичам природата, селото, животните, се отвори възможност да кандидатствам по тогавашната мярка 112. Кандидатствах по нея и спечелих проекта за млад фермер, което ми даде един огромен старт за развитие в земеделието", каза още Ванко Иванов.

По какъв начин трябва да се стимулират младите да останат в земеделието или пък да започнат бизнес в този сектор? Това е въпрос, който от години вълнува не само политиците, но и обществеността. 

ОСП може да изиграе ключова роля за справянето с този проблем, тъй като предлага голям набор от интервенции и възможности за младите хора.

Като например ОСП може да предостави специфични финансови инструменти и субсидии, насочени към подкрепа на младите фермери. Това включва стартови кредити, обучения, и насърчаване на иновации в селското стопанство.

Политиката може да насърчава програми за образование и обучение, насочени към младите хора, които желаят да се развиват в селското стопанство. 

Посредством ОСП, младите фермери могат да получат подкрепа за създаването и развитието на собствени земеделски предприятия. Това може включват финансови инвестиции, лесен достъп до земя, както и други ресурси.

Не на последно място най-старата политика на Европа може да насърчава устойчиви земеделски практики, които често са привлекателни за младите фермери. Такива практики не само са благоприятни за околната среда, но и подчертават важността на новаторството.

Какво обаче смята Ванко Иванов?

"Всичко е комплексно. Естествено, материалният стимул е много важен. Стимулът по мярка 112 към онзи момент никак не беше малък. Това също беше добра мотивация. След това кандидатствайки за общински пасища и мери също е стимул за развитие. Без земя един млад човек няма как да се развива независимо от броя декари. Отнякъде той трябва да тръгне. И ако по наше време общините все още ни позволяваха да кандидатстваме и без животни, то към този момент това е недопустимо. Смятам също, че без отдаденост, страст, развитие в земеделието няма как да се случи, защото примерите за хора, които са се опитали само заради материалния интерес, са се провалили", добави той.

Завършваме с въпрос - какво бихте посъветвали младите хора, ако все още се двоумят дали да се занимават със земеделие или не?

"Ако имат възможност, да се захванат със земеделие, защото то е не само работа. Земеделието е страст и развитие през целия живот", категоричен е младият фермер Ванко Иванов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: