Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Търговците яко ни посичат с цената на млякото
Автор: Екип Ruse24.bg 11:55 / 11.05.2023Коментари (0)227
©
Търговските вериги ни мамят с цената на прясното мляко, става ясно от данни на правителствения сайт foodprice.bg. През последните два месеца изкупната цена на млякото намалява, пише Труд бг.

Има съществено понижение и на цената на прясното мляко на едро. Но промяна на цените в магазините почти няма.

В периода от 15 март насам изкупната цена на млякото се е понижила от 1,07 лв. на 0,94 ст. за литър. Фермерите получават средно с 13 ст. по-малко за всеки литър мляко.

Още по-голямо е понижението на цените в търговията на едро. В рамките на близо два месеца цената на прясното мляко на едро се е понижила от 2,58 лв. на 2,26 лв. за литър. Това понижение от 32 ст. на литър показва, че при търговията на едро има конкуренция на пазара.

Същевременно цените на прясното мляко в магазините остават почти без промяна. От 3,55 лв. за литър на 15 март цените са понижени до 3,52 лв. за литър, показват последните данни на правителствения сайт.

Оказва се, че от поевтиняването на млякото при търговията на едро печелят търговските вериги, а намалението на цените за клиентите на веригите е само жълти стотинки.

Сред причините за намалението на изкупната цена на млякото е, че през последните месеци има съществено поевтиняване на фуражите.

Оказва се, че понижение на цените има при почти всички по веригата - производители на фуражна пшеница, производители на мляко, млекопреработватели. Но при търговските вериги понижението на цените е незабележимо.

Това е сред основните причини инфлацията в страната да е около два пъти по-висока от средната за страните от ЕС.

Прясното ни мляко е най-скъпо спрямо останалите страни от ЕС, за които има данни на правителствения сайт за сравняване на цените.

У нас литър прясно мляко струва средно 3,52 лв. В същото време в Словения е 2,38 лв., в Хърватия е 2,39 лв., в Германия е 2,51 лв., а във Франция е 2,68 лв. за литър. Оказва се, че в тези четири държави прясното мляко струва с около левче по-евтино отколкото у нас.

При положение, че в Германия и Франция заплатите за няколко пъти по-високи. Това се отнася не само за заплатите на потребителите, които купуват млякото, а и за възнагражденията на хората, които работят във фермите, карат камионите с мляко и готова продукция, работят в склада или в магазина за продажба на дребно.

Разходите за заплати на всички фирми по веригата от полето до трапезата на хората в България са по-ниски отколкото в Германия и Франция, но потребителите у нас плащат по-висока крайна цена.

Прясното мляко в България струва повече и отколкото в Румъния, където е 2,75 лв. за литър, по-скъпо е и отколкото в Гърция - 3 лв., и Австрия - 3,04 лв.

Любопитно е, че в рамките на пет седмици средната цена на прясното мляко в България сякаш е фиксирана - стои 3,55 лв. за литър, и едва през последния месец има спад с 3 ст.

В същото време изкупната цена на млякото е намаляла с 13 ст. за литър, а цената на прясното мляко на едно се движи нагоре и надолу.

Цената на едно от 2,58 лв. нараства на 2,63 лв., а след това се понижава до 2,46 лв. (с близо 20 ст.). След това отново леко нараства, а през последните четири седмици цената стабилно намалява. Но тези колебания в цените на едро не оказват влияние върху цените на дребно в търговските вериги.

Високите цени водят до свиване на потреблението

Хората ограничават пазаруването

Най-голям е спадът при продажбите на дрехи 

Продажбите на текстил, дрехи, обувки и кожени изделия през март са с 8,8% по-малко спрямо предходния месец.

В резултат на високите цени хората започнаха да ограничават пазаруването. За втори пореден месец има спад на оборотите при търговията на дребно, показват данни на Националния статистически институт. През март продажбите в търговията на дребно са намалели с 0,6% спрямо предходния месец, след като през февруари имаше спад с 1 на сто.

Преди периода на високата инфлация всеки месец с нарастването на доходите на хората имаше и ръст на оборотите при продажбите на дребно. Което беше добре за търговците. През последните месеци обаче явно много хора отказват да купуват скъпите стоки в магазините.

През март има спад на продажбите на дребно както на нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) - с 1,6%, така и при търговията с храни, напитки и цигари - с 0,5%.

Само в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали има увеличение - с 2,2%. Но през март горивата за колите поевтиняха.

При нехранителните стоки има спад на продажбите на дребно на текстил, дрехи, обувки и кожени изделия - с 8,8%, и при търговията с битова техника, мебели и други стоки за дома - с 1,2%. При хранителните стоки спад на продажбите има както в големите търговски вериги, така и в малките специализирани магазини за храни.

Пазар

Киселото мляко леко поевтиня

В Германия дават по-малко 

Киселото мляко поевтиня през последните месеци, показват данни на правителствения сайт за цените. Киселото мляко от 3,6% в кофички по 400 гр. преди близо два месеца е струвало средно 1,69 лв., а според последните налични данни цената му се е понижила до 1,56 лв.

Това вероятно е резултат от понижаването на изкупните цени на млякото. Цената на прясното мляко обаче е почти без промяна.

Въпреки поевтиняването, киселото ни мляко остава по-скъпо от това в Германия, където същият грамаж струва средно 1,48 лв.

Любопитно е, че у нас дори оризът е по-скъп отколкото в редица страни от ЕС. У нас продават килограм ориз средно за 4,25 лв. Същевременно във Франция е 3,91 лв., в Румъния е 3,68 лв., а в Хърватия е 3,48 лв., показват последните налични данни.

Разширяват дейността си

Големите търговци държат една трета от пазара

Наемат повече хора 

Близо една трета от оборотите в търговията на дребно се реализират от големите търговски вериги.

Големите търговски вериги държат 29,7% от общите приходи в търговията на дребно през 2021 г. и наемат 20,9% от общия брой на работещите хора в сектора. Това показва доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), който беше разпространен в сряда.

Данните показват, че цялостното въздействие на търговските вериги върху българската икономика за 2021 г. възлиза на над 9,8 млрд. лева.

Докладът показва още, че наетите хора в големите търговски вериги се увеличават от 41,8 хил. души през 2018 г. до 43,3 хил. през 2021 г.

Това ясно показва нарастващата роля на търговските вериги в търговията на дребно за сметка на по-малките магазини за хранителни стоки.

Разликата между градовете 5 лв.

В Румъния сиренето е със 7 лв. по-евтино

В София сиренето от витрина поскъпна

Пакетираното сирете в България е по-скъпо отколкото в Румъния и Германия.

Пакетираното сирене в България струва с близо 7 лв. за кг. повече отколкото в Румъния и Германия, показват данни на правителствения сайт за сравнение на цените. В Румъния сиренето струва средно 15,66 лв. за кг., а в Германия цената е почти същата - 15,52 лв. У нас цената на сиренето е средно 23,08 лв. за кг., което е с близо 50 на сто повече отколкото в Германия.

Движението на цените на сиренето в магазините в страната се различава от движението на изкупната цена на млякото. През последните девет седмици изкупната цена на млякото се движи само надолу - от 1,07 лв. на 0,94 лв. за литър.

Ситуацията при сиренето обаче не е такава. От началото на март до средата на април сиренето поскъпва от 22,76 лв. до 23,48 лв. за килограм.

Увеличението на цената е със 72 ст. за кг., въпреки поевтиняването на основната суровина за производство на сирене. От средата на април насам сиренето поевтинява и цената му в магазините достига 23,08 лв. за кг.

Въпреки това обаче, цената на сиренето остава по-висока в сравнение с началото на март, въпреки намаляването на изкупната цена на млякото.

Още по-интересни са данните са цените на сиренето в различните области на страната. Оказва се, че основна роля за цените има не търсенето, а наличието на конкуренция на пазара.

Във Видин продават сиренето средно по 25,71 лв. за кг., което е с над 2,50 лв. повече от средната цена за страната.

Именно във Видин са едни от най-ниските заплати. В Монтана сиренето струва колкото във Видин. А най-високите цени са в Добрич - 25,85 лв. за кг.

Във Варна и Благоевград сиренето също е много скъпо - съответно 23,60 лв. и 24,10 лв. за кг. В същото време в София сиренето струва средно 22,71 лв., което е по-малко от средната цена за цялата страна.

Най-евтино е сиренето в Ямбол - само 20,74 лв. за кг. за кило. Оказва се, че разликата между цените на сиренето в различните градове на страната е над 5 лв. за кг.

Любопитно е движението на цената на сиренето от витрина в София. Първоначално с понижението на изкупната цена на млякото и цената на сиренето от витрина в столицата намалява.

Но от средата на април цената рязко нараства с повече от лев и достига 18,79 лв. за кг. Оказва се, че движението на цената на сиренето от витрина също не е в синхрон с изкупната цена на млякото.

В Хърватия струва 18,25 лв. за кг

Кашкавалът ни с 12 лв. повече от този в Германия

В Гърция е над 30 лв. за кг 

Кашкавалът в България е много по-скъп отколкото в Германия, Румъния и Хърватия.

Кашкавалът в България леко поевтиня през последните близо два месеца - от 30,11 лв. на 28,93 лв. за кг., показват наличните данни на правителствения сайт за сравнение на цените.

Въпреки това обаче, кашкавалът ни остава един от най-скъпите спрямо другите страни от ЕС, за които има данни на сайта. Най-евтино е в Германия, където един килограм кашкавал струва средно 17 лв. Това е с 12 лв., или с 41% по-евтино отколкото у нас, въпреки че заплатите в Германия са близо пет пъти по-високи.

В Германия минималната заплата е 1987 евро, а у нас е 780 лв. или 398,81 евро.

Разходите на фирмите в Германия за един час труд на наетите работници са средно 39,5 евро, а в България са 8,2 евро, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Оказва се, че по цени не само сме достигнали, а значително сме изпреварили Германия. Но по доходи сме далеч назад.

В Румъния и Хърватия цените на кашкавала също са много по-ниски от тези в България - съответно 19,11 лв. и 18,25 лв. за килограм. Дори във Франция кашкавалът е много по-евтин от нашия - там го купуват средно по 23,20 лв. за кг.

Стандартът на живот и заплатите в Австрия са много по-високи отколкото у нас. Но кашкавалът в Австрия е по-евтин - 28,36 лв. за кг. От наличните данни само в Словения и Гърция кашкавалът е по-скъп отколкото у нас и цената му е малко над 30 лв. за кг.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: