Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Турхут Исмаил: Храмовете, които съм построил, са все едно мои деца
Автор: Екип Ruse24.bg 15:54 / 16.02.2024Коментари (0)1046
© Личен архив
Аз съм хотелиер по неволя, строител съм по душа, философ по образование и баща по призвание. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ строителният предприемач и хотелиер Турхут Исмаил.

Турхут Исмаил е мюсюлманин, който строи и реставрира православни храмове, житейската му философия е "по-малко да се говори, а повече да се работи“. За него всеки човек има нужда от посока, която да следва с много работа, постоянство и целенасоченост. Разказва, че за реставраторската си дейност на храмове е бил запален от проф. Божидар Димитров – изключително вдъхновяваща личност за него. "След първата ми среща с него имах чувство не че вървя, а летя. От него тръгна тази искра по реставрацията най-вече на стари храмове. Всеки храм в себе си преплита някакъв мит, някаква легенда. Интересна е работата и малко хора усещат това чувство – да върнеш към нов живот някой храм.“

По думите му в България има 8 000 църкви, от които 7 000 имат нужда от ремонти, а от тях половината – от спешни аварийни ремонти. Според строителния предприемач една от причините за големия брой нуждаещи се от ремонт църкви е това, че съвременните строители не познават старата технология на градеж и опитвайки се да правят добро, те създават повече проблеми. "Много от храмовете, които правя, са точно от некачествен и немарлив ремонт. Там се е строяло с арки, сводове, обтегачи, поставени по различен начин, в каменни зидове. Другата причина е тежката бюрокрация и колективната безотговорност в България. Много храмове падат докато излязат разрешителните за строеж. В Добриново църквата е такъв пример,“ обясни Турхут Исмаил.    

"Идеята на хубавата реставрация е ако храмът е направен преди 100 години, сега да се построи със същата технология и същите материали, които са били преди 100 години. Ако е построен от Кольо Фичето или уста Генчо, все едно току-що са излезли от този храм. Това е хубавата качествена реставрация,“ сподели строителят.  

Споделя също така, че до момента е реставрирал 22 храма, като в момента реставрира църквата "Св. Димитър“ в Твърдица. "На мен ми доставя удоволствие строенето на храмове, защото започваш от нулата и създаваш нещо. Това са все едно мои деца. Докато за реставрацията чувството е съвсем обратното – чувството, което изпитват лекарите.“

Според него трябва да се промени начина на мислене на хората към старите църкви, много от които са и паметници на културата. Държавата са хората, които я съставляват, казва още той, и препоръчва хората да вземат нещата в собствените си ръце, а не само да чакат някой друг да ги оправи. "Трябва да се вземат в ръце, да разберат, че България са те и те да си оправят нещата. В старите храмове има много история, много родова памет. Нашите дядовци и прадядовци са ги направили тези църкви. Затова е важно да се съхранят,“ категоричен е строителният предприемач и хотелиер Турхут Исмаил.

Калина СВЕЖИН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: