Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
–усе
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
“уристически€т бранш във ¬арна с идеи за овлад€ване на кризата, предизвикана от коронавируса
јвтор: ѕламена Ќиколова 09:59 / 23.03.2020 оментари (3)554
©
Ѕраншовици от ¬арна, организираини в групата "“уроператори и турагенти - професионална група" проведоха телеконференци€, в ко€то участваха 57 фирми, съобщи за Varna24.bg туроператорът от ¬арна √ерчо √ерчев.†

—лед близо 4-часови дебати са взети редица решени€ относно COVID 19 и кризата в туристически€ бранш. “е са обобщени в деклараци€, адресирана до министъра на туризма Ќиколана јнгелкова. ѕредложени€та и решени€та са от името на ¬арненска туристическа камара, ¬арненска ресторантьорска и хотелиерска асоциаци€ и ¬арненска асоциаци€ на туристическите агенти. ≈то какво се посочва в деклараци€та:

"”важаема министър јнгелкова,

ќб€вената от —«ќ пандеми€ от коронавирус оказва лавинообразно кризисно вли€ние върху български€ туристически бизнес. «асегнати са както ћ—ѕ Ц туроператори, турагенти, хотелиери и ресторантьори, така и големите корпоративни туристически предпри€ти€. “уристическото търсене за изход€щ, вход€щ и вътрешен туризъм към момента клони към нула. ѕотребителите анулират резервирани предсто€щи пътувани€ дори за месеците към кра€ на годината. –едица малки туристически предпри€ти€ са на границите на своите финансови възможности поради връщане на пари за отказани резервации.

”важаемо г-жо министър,

„рез ¬ас се обръщаме към държавните органи със следните предложени€:

ѕредставители на държавните институции с отношение към туризма (ћинистерството на туризма,  омиси€та за защита на потребителите и др.) да предостав€т регул€рно чрез медиите комплексна оценка на ситуаци€та с цел предотврат€ване на ирационални потребителски реакции и анулации на пътувани€ за по-далечни периоди.

ƒа се обсъди и въведе период на облекчени€ за работодателите чрез разсрочване на предсто€щи плащани€ на социални осигуровки за персонал, зает на трудов договор.

ћинистерството да проведе разговор с јсоциаци€та на банките в Ѕългари€ с цел постигане на договореност за разумно разсрочване на кредитни задължени€ на туристически предпри€ти€, изпаднали в крайни финансови затруднени€.

ћинистерството на туризма да преструктурира маркетинговата си комуникационна дейност в посока на кризисен ѕ– на вътрешни€ и международни€ туристически пазар на дестинаци€ Ѕългари€.

√орепосочените организации сме на разположение за съдействие на ћинистерството на туризма за преодол€ване на безпрецедентната криза в български€ туристически бизнес".†

—поред √ерчо √ерчев има още редица мерки, които тр€бва да бъдат взети по отношение на туроператорите на държавническо ниво.

"ћинистерството тр€бва да† стимулира и поощри българските приемащи туроператори. «ащото “”» например вече об€ви, че спира (не само за Ѕългари€), дейността си за предсто€щи€ летен сезон и ще търси държавна помощ в √ермани€ за своето оцел€ване. ѕо подобен начин са затруднени и останалите гигантски международни концерни. ¬ услови€та на очакван срив на летни€ сезон, възможен отдушник за Ѕългари€ може да стане увеличаването бро€ на туристите, водени от българските туроператори (те са предимно микро и малки, а по-р€дко средни предпри€ти€).

“е всички, благодарение на личните си връзки със своите партньори в чужбина, имат гол€м потенциален ресурс да докарват нови туристи. “е за пореден път може да се окажат в рол€та на спасители на сезона, тъй като прав€т най-различни фестивали, с които удължават летни€ сезон. ѕрав€т и много други подобни про€ви. ¬ този смисъл задължително е министерството да възприеме политика за подпомагане и насърчаване на българските приемащи туроператори. “ук не става дума за н€какво материално подпомагане, от рода на злополучната обществена поръчка за стимулиране докарването на повече туристи. ƒостатъчно е, ако министерството, със сво€ административен авторитет, "посъветва" хотелиерите да дадат на българските туроператори същите договорни услови€ които дава на гигантските чуждестранни туроператори. “ова ще бъде повече от разумно! “ака ние, местните патриоти, ще успеем да докараме повече туристи, в сравнение с гигантите - които се интересуват само от своите печалби и хич не ги е ен€ за български€ туризъм.

ћного е важно, в услови€та на всеобщата европейска карантина, да се осигури транспортната достъпност до Ѕългари€ по шосе. Ќаред с транзитните коридори за международни€ камионен транспорт, тр€бва да се уред€т такива коридори и за автобуси и за автотуристи от ≈вропа. “акава задача е по силата само на обединените действи€ на министерствата на туризма и на транспорта.  ато инициативата тр€бва да бъде на нашето министерство! —амолетите далеч не са единствени€ възможен туристически транспорт! «а справка, и досега почти половината от полските туристи в Ѕългари€ пристигат с автобуси. ѕомним времето, когато българските курорти б€ха "залети"†с автотуристи от централноевропейските страни Ц напоследък обаче този вид туристи много намал€ва.

ќсвен централизираното (на държавно ниво) уреждане проблемите около чл. 88 и чл. 89 от «“ за изход€щи€ туризъм, да се направи централизирано (на държавно ниво) уеднакв€ване практиката за приемащи€ туризъм при анулиране на ранните резервации за летни€ сезон, както и уреждане проблема с вече платените на хотелите аванси за летни€ сезон. ј този проблем ще ни залее просто до дни. ѕотребител€т в ≈вропа, изплашен от шумотевицата около корона вируса, започна масово да се отказва от вече направените и предплатени резервации за л€тото. “ова от една страна сигурно ще бъде пагубно за туроператорите докарващи туристи в Ѕългари€, но от друга страна ще бъде фатално за нашите хотели и другата туристическа инфраструктура! јко не се направи такова държавно регулиране на проблема, решаването му от гледната точка на единични€ хотелиер ще доведе до абсолютна "каша" през летни€ сезон. —ега всеки хотел, според настроението на негови€ собственик или на негови€ адвокат, прилага най-различни Ц често никому неизгодни - услови€ за уреждане проблема с анулациите и авансите за сезона. ƒа не забрав€ме, че значителна част от собствениците на хотели не са професионалисти в туризма. “е, просто по стечение на обсто€телствата, са имали късмета да им "паднат" едни големи пари, и понеже са чували, че туризмът е печеливш†отрасъл, са вложили пари в придобиването на хотели. «атова се налага, министерството юридически да осигури запазването на общите български интереси.

ѕреработване насочеността на националната туристическа реклама, към подчертаване предимствата на Ѕългари€ в услови€та на борба с вирусната пандеми€. ¬ насока, че Ѕългари€ има достатъчно фактори : природни, исторически, човешки и т.н., за да осигур€ва благопри€тното пребиваване на туристите у нас в услови€та на пандеми€та.

Ѕългари€ е страна на билките, на —ѕј, имаме прекрасни пулмологични курорти (сред т€х —андански е на над-европейско ниво), в които успешно могат да се лекуват последици от болести на дихателната система (следствие от вируса). “ака както например в миналото е провеждано гроздолечение . . . — всичко това тр€бва да проглушим ≈вропа, и така целогодишно да си осигурим достатъчно гол€м брой туристи!", коментира за меди€та ни √ерчо √ерчев.
ќще по темата: общо новини по темата: 4167
28.10.2020 »
28.10.2020 »
28.10.2020 »
28.10.2020 »
28.10.2020 »
28.10.2020 »
предишна страница [ 1/695 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
ќт прочетеното и лично впечатление, разбрах че малките фирми се опитват да върнат парите и да се справ€т сами, а големите Ќ≈ връщат и искат помощ. Ќовото е вниманието към българските туристи и местни събити€ като фестивали и събори.  ато ц€ло българските маршрути са много ограничени и еднообразни. «а ¬арна и региона липсват маршрути до —андански,  юстендил, Ѕлагоевград, ѕерник, —офи€.
0
 
 
ј за автобусните превозвачи работещи в туризма нищо не се споменава.
 оментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ќктомври 2020 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
јктуални теми
√рипна епидеми€ обхвана страната
ѕарламентарни избори 2021 г.
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
ѕърва лига, сезон 2020/2021
ƒунав в “рета лига, сезон 2020/2021
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в –усе и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
–усенци във facebook
RSS за новините
©2008 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Ruse24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Ruse24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: