Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Търси се служебен премиер, някой "ще изпие горчивата чаша"
Автор: Цвети Тончева 21:02 / 28.03.2024Коментари (0)971
©
България със сигурност отива на предсрочни парламентарни избори, след като и третият мандат бе върнат на президента Румен Радев.

Междувременно се породи нов спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков припомни в свой пост действията на колегите си от ПП-ДБ при обсъждането на промените на Конституцията:

"Когато изменяхме Конституцията ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, а мандатът му да трае "от клетва до клетва".

По този начин едно служебно правителство, назначавано еднолично от президента, щеше да бъде поставено под парламентарен контрол, без да се засягат конституционните правомощия на държавния глава. Само толкова! 

Колегите от ПП/ДБ, обаче, настояваха да се отиде по-далече и да се отнеме изобщо правото на президента да назначава сам кабинет. Да вържат ръцете на президента Румен Радев за тях беше абсолютно условие за цялата конституционна реформа.

Ако Конституционният съд прецени да обяви този иновативен модел за назначаване на служебно правителство за противоконституционен, институционалната система на държавата ще си отдъхне. На тези избори, обаче, ще е така. И на някой ще му се наложи да изпие горчивата чаша, която сам забърка", смята Радомир Чолаков.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че единственото, на което държи и няма да го позволи е служебен премиер да е Росен Желязков.

"Единственото, за което искам да помоля Румен Радев е да не посочва Росен Желязков или Димитър Главчев за служебен премиер. Когато ГЕРБ управлява, управлява с лидерство и с цялата си мощ в името на хората.

Относно провеждането на избори, аз не мога да давам съвети на никого! Изборите изискват сериозна подготовка. ЦИК са тези, които трябва да вземат най-правилното решение. На последните избори имаше огромни проблеми с машините. ГЕРБ иска едно - честни избори!", заяви Борисов.

Гледайки различните варианти за премиери, нещото, което ни притеснява и това всъщност, което трябва да променим е, че на тези институции не трябва да има ярки политически лица", коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той призова президента да ускори възможно най-много процедурата по назначаване на служебен кабинет, така че предсрочните парламентарни избори да съвпаднат с европейските. Това ще спести на бюджета 100 млн. лв.

Ясно е, че съобразно последните конституционни промени, президентът Румен Радев ще може да избира служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместниците му, управителя и подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместниците му. Вчера обаче след подадената оставка от заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова се появиха притеснения, че правителството отново ще бъде политически оцветено.

По-късно постът отказа и управителят на централната банка Димитър Радев.

"Няма да бъде далновидно БНБ да се въвлече в политическия процес. Tова ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време, каза  Радев след срещата си с президента по повод възможността да заеме поста служебен премиер.

Възможно е ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново да водят разговори след предсрочните избори, но подходът трябва да е много по-балансиран и партньорски. Това заяви днес заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той не смята, че предстои конституционен апокалипсис и обясни, че изборът на Росен Желязков за служебен премиер би породил съмнения в честността на изборите и непрекъснати коментари, че ГЕРБ владее служебното правителство.

Още по темата: общо новини по темата: 356
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: