Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Учебниците в началния курс ще бъдат коригирани до началото на учебната година
Автор: Екип Ruse24.bg 09:02 / 19.08.2011Коментари (4)630
© Ruse24.bg
Учебниците в началния курс ще бъдат коригирани до началото на учебната година. Махат всички бисери от учебниците за най-малките ученици от 1 до 4 клас. С тази задача са се заели издателите на школски ръководства у нас по нареждане на просветното министерство, съобщи вчера председателят на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров. Той подчерта, че акцията предизвикала обществената дискусия от началото на 2010 година покрай култовите изречения от читанките като "Морето е солено, защото в него има разтворена готварска сол". 

В други книги за учениците експертите откриха сгрешено името на България и объркване в дните на смъртта на Васил Левски и Христо Ботев. Тогава просветният министър Сергей Игнатов нареди всички бисери от учебниците да изчезнат. Сега вече издателите се заели да ги чистят за предстоящата учебна година.

Вече, са поправени фрапантните грешки от ръководствата за 5 и 6 клас, където експертите от МОМН регистрираха най-скандални гафове. Сега наред са читанките за най-малките ученици от 1 до 4 клас, които трябва да бъдат редактирани за първия школски звънец на 15 септември, обясниха издателите. Освен фрапантните бисери издателите трябва да сменят и някои недообмислени илюстрации към уроците.

"Няма да има проблеми с подготовката и доставянето на учебници в началото на новата учебна година.", увери председателят на Асоциация "Българска книга", след като в началото на май парите за безплатните учебници от 1 до 7 клас все още не бяха доставени до издателствата. Според Веселин Тодоров обаче остава проблемът за актуалността на учебниците.

Преди началото на учебната година просветното министерство правило малки корекции, но все още не било ясно кога ще са готови новите учебни програми, върху които да се промени и съдържанието.

"Има много предмети, в които 7-8 години са твърде дълъг период да не се подновява съдържанието, но това е административен процес по-скоро и не е въпрос на решение на издателите", коментира Веселин Тодоров.

Просветното министерство се зае да прави нови уроците и си постави цел до 2013 година нови книги от 1 до 12 клас. Причината е, че най-късно дотогава трябва да бъдат усвоени
10 млн. лв. по европроект за актуализацията на учебното съдържание. Първата стъпка в тази насока вече е направена, показа проверка в регистрите на европроектите в образованието. Вече са публикувани сроковете за приемане на проектни предложения за нови държавни образователни изисквания. До 15 август експерти в образованието трябваше да изпратят основните си проектни предложения за пълна промяна в учебното съдържание.



Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Сети се Мара да се побара,развратиха езика,объркаха тотално представите,сега ще мажат...дебела мазилка трябваааа,ама пак ще мирише
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Катастрофи в България
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: