Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ученици ще могат да изучават нови специалности от следващата година
Автор: Алена Соколчева 10:45 / 11.04.2023Коментари (0)225
©
Нови специалности ще имат възможност да изучават учениците в професионалните гимназии и паралелки от следващата учебна година. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

Предложеният държавен план-прием предвижда на национално ниво да бъдат разкрити такива в София, Пловдив и Мадан. В Софийската професионална гимназия "Княгиня Евдокия“ за първи път ще се изучават специалностите "Театрален кино и телевизионен декор“ и "Художествено осветление за театър, кино и телевизия“, като втората специалност досега се е изучавала само в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства гр. Пловдив – училище към Министерството на културата.

Гимназистите в професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив ще имат възможност да усвоят тапицерство и декораторство, професия "Техник-технолог в дървообработването“ – дуална система на обучение с разширено изучаване на чужд език. Професионална гимназия "Васил Димитров“ в Мадан предлага обучение по хидрогеология и геотехника, професия "Техник геолог“ – в дневна форма на обучение с разширено изучаване на чужд език.

На областно ниво изцяло нови специалности ще има в 25 области на страната. Най-много ще бъдат разкрити в Смолян – седем. Сред тях са "Компютърна графика“, професия "Компютърен график“, "Парково строителство и озеленяване“, професия "Техник-озеленител“, Интериорен дизайн“, професия "Дизайнер“ и "Хидрогеология и геотехника“, професия "Техник геолог“. По пет нови специалности ще има в областите София-град, Бургас и Русе. В столицата сред тях са "Електрически машини и апарати“, професия "Електротехник“, "Програмиране на роботи“, професия "Програмист на роботи“ и "Организация и технология на козметичните услуги“, професия "Козметик“. Във Велико Търново гимназистите за първи път ще могат да изучават как да работят с деца и семейства в риск, а в Бургас - модерни танци.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: