Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Учениците без оценки до трети клас
Автор: Екип Ruse24.bg 11:07 / 22.11.2014Коментари (6)265
© Impact Press Group
Учениците от първи до трети клас няма да получават двойки и шестици, защото учителите няма да им пишат оценки в числа. Така хлапетата ще се сдобият с първия си бележник чак в четвърти клас, а не във втори както е сега. Децата ще бъдат оценявани само с качествени показатели като "добър", "много добър", "незадоволителен" и т. н. Това предвижда законопроектът за предучилищно и училищно образование, който от ГЕРБ внесоха вчера за обсъждане в парламента.

Учениците в начален етап пък ще минават в горен клас дори и да са завършили учебната година с двойка по един или няколко предмета, както е и в момента.

Предучилищната подготовка няма да бъде задължителна за 4-годишните хлапета. От ГЕРБ са се отказали от идеята си заради острата обществена реакция, с която се сблъскаха по времето на първия кабинет "Борисов". Тогава проектозаконът беше подготвен под ръководството на тогавашния зам.-министър на образованието Милена Дамянова. Вносител на сегашния проект, който е с известни корекции, отново е тя. В него е записано, че предучилищното образование е задължително за децата, които навършват 5 г. в съответната година.

Пада обаче долната граница за детска градина - родителите вече ще могат да записват хлапето си там от 2-годишна възраст, стига да има места. Първи клас започва както и досега от 7-годишна възраст. По решение на родителите детето може да бъде записвано и на 6 години.

Основното образование ще се завършва след седми клас, а не както досега след осми, предвижда още проектозаконът.

Гимназиалният етап ще се раздели на две части - от 8 до 10 клас и от 11 до 12 клас. Така учениците ще имат възможност да завършат училище в годината, когато навършват 16 г., тъй като по конституция образованието е задължително до тази възраст. Ако те решат да вземат диплома след 10-и клас обаче, тя няма да им позволи директно да кандидатстват в университет. Обучението в 11-и и 12-и клас ще бъде профилирано и съобразено с интересите на децата.

От ГЕРБ не са се отказали от идеята си частните училища и детски градини да получават държавна субсидия. С парите ще се покриват заплатите на учителите. Така частниците ще имат право да събират такси от родителите само за дейности, които не са финансирани от държавата.

Школата за сендовчета от миналото се завръщат. В проектозакона за училищно и предучилищно образование те са наречени иновативни училища. Те ще имат право да въвеждат нови методи за обучение, обясни пред "Монитор" вносителят на закона и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова.

Образователният модел от миналото беше въведен от Благовест Сендов. При него децата не учеха по общите програми, а по експериментални.

Иновативните училища ще имат възможността да въвеждат нови, нестандартни и модерни методи за обучение.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.11.2014 г.
0
 
 
Не съм обвързана по никакъв начин с която и да е политическа партия, но в конкретния случай подкрепям напълно решенията в проектозакона.
+1
 
 
Каква ще е разликата между частни и държавни училища след като държавата ще ги финансира? Къде го има това по света?
Aнонимен
на 22.11.2014 г.
+2
 
 
Докога експерименти и финансиране на частни училища ,градини ,болници ,ДКЦ и пр.Вероятно ,защото са на управляващи.
Aнонимен
на 22.11.2014 г.
+5
 
 
Това е добре,но се иска цялостна промяна на образователната система след 12-ти клас! Не може всеки малоумник да учи висше.
Aнонимен
на 22.11.2014 г.
+2
 
 
какво им пречи оценката от 2-ри клас. стига сте си правили експерименти с децата днеска има утре няма. вземете опита от други държави. наскоро говориха за полша. вземете опит от другите...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: