Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Унгария ще гласува срещу тавана на цената на газа при всички положения
Автор: Иван Христов 16:20 / 19.12.2022Коментари (0)339
©
Будапеща смята въвеждането на таван на цената на газа за грешка и ще гласува против това предложение, което се обсъжда в понеделник на среща в Брюксел от енергийните министри на ЕС. Това съобщи министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто на среща с унгарски журналисти в почивката на заседанието, предава ТАСС.

Той отбеляза, че на сутрешната сесия е проведено пробно гласуване, по време на което девет страни са се противопоставили на предложеното ниво на газовата горна граница. Затова, за да се постигне консенсус, гласуването ще продължи. "Но без значение колко кръга на гласуване има, днес Унгария ще гласува против ограничението на газа, защото смятаме, че това е изключително лоша мярка, която е опасна за Европа и може да застраши европейските енергийни доставки“, каза Сиярто, чиято реч беше излъчен от телевизионния канал М1 .

Въвеждането на таван на цените на газа няма да принуди Унгария да съгласува с ЕС промените в дългосрочните договори с Русия, категоричен е първият дипломат на Будапеща. "Тази пазарна намеса ще повлияе на ценообразуването, определено в нашето споразумение за закупуване на газ [с Русия] в дългосрочен план“, каза Сиярто.

Той отбеляза, че за Будапеща е изключително важно руският вицепремиер Александър Новак да изрази желание да обсъди този въпрос. Според министъра за Унгария е от голямо значение също така, че "едно много лошо предложение за таван на цената на газа все още й дава свобода на действие“ и не съдържа изискване за съгласуване на евентуални промени в договорите с руската страна с Европейската комисия през аванс.

Според него министрите от ЕС все още не са постигнали споразумение в Брюксел за таван на цените на газа. "Днес на сутрешната сесия беше внесено ново предложение, по което се проведе пробно гласуване. В хода му девет държави гласуваха против [предложеното ниво]", каза унгарският външен министър.

Сиярто отбеляза, че тъй като това са предимно малки страни с малко население, както и Германия, предложението може да бъде прието с квалифицирано мнозинство. Въпреки това беше решено да се проведе ново гласуване, тъй като ръководството на ЕС "иска да постигне консенсус, за да може да бъде споделена отговорността, когато стане ясно, че това е грешка", обясни унгарският министър.

Още по темата: общо новини по темата: 190
03.04.2024 »
16.02.2024 »
03.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: