Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Управляващите взеха експресно Комисията за спецслужбите от "Възраждане", опозицията се разгневи
Автор: Самуил Иванов 17:11 / 24.01.2024Коментари (0)678
©
Парламентът промени по бързата процедура Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предаде репортер на "Фокус"

Управляващото мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предложиха проект на решение, с което ротационният принцип на Комисията за контрол над службите да бъде прекратен. Вместо това пленарната зала ще трябва да излъчи постоянен председател и състав. В него имаше и предложение на "Има такъв народ", касаещо малките парламентарни групи и възможността те да изпращат депутати и в трета комисия поради малкия брой на депутати, но без да получават заплащане за това. То обаче бе отхвърлено. 

Проекторешението бе разгледано като извънредна точка в днешния дневен ред само няколко часа, след като Правната комисия го прие. 

Формалните мотиви за промяната в Комисията за спецслужбите са свързани с това, че тя не можела да работи ефективно. Тя не провеждала редовно своите заседания, не внасяла доклади по отчети и законопроекти, а често била и бойкотирана, според управляващите умишлено, за да не може да приема решения. 

В действителност обаче Делян Пеевски заяви в края на миналата седмица, че председателстване на "Възраждане" представлява заплаха за националната сигурност и нарече третата политическа сила "проруска партия".

В хода на дебата опозицията нападна управляващите. Според Ивайло Вълчев управляващите се опитвали да премахнат опозицията. Той каза, че това е нарушение на европейската практика, но предупреди, че се всички тези действия се виждали от обществото. 

Атанас Зафиров от БСП заяви, че в последните 10 години винаги в Народното събрание е Комисията за противодействие на корупцията е била давана на опозицията като инструмент за контрол върху управляващите. В 49-ото Народно събрание това не се е случило.

Николай Дренчев, който трябваше да оглави Комисията за контрол над службите, заяви, че мотивите в проекта на решение са лъжа. Според него комисията е работила много добре през цялото време. Той каза още, че дневният ред се определял от управляващите. 

Явор Божанков от ПП-ДБ пък припомни, че именно Дренчев бе казал преди година, че "Путин  не бил направил блицкрийг в Украйна". Според Божанков това би дало грешен сигнал към партньорстките на България служби. Той бе категоричен, че "Възраждане" не трябвало да председателства комисията.

"Публичните мотиви, че са прави, защото Възраждане са русофилска партия, нямат нищо общо с истината. Сега защо скачате. Вие сте го приели този правилник и вие знаете, че ще дойде реда на "Възраждане“, заяви Нинова.

Според нея истинската причина да се внесе такова решение е разцеплението в ПП-ДБ и поведението на Бойко Рашков.

Нинова каза, че Рашков е гласувал "против“ законопроект на Министерския съвет, а по този начин управляващите били загубили мнозинството.

Още по темата: общо новини по темата: 1112
08.05.2024 »
06.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
30.04.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/186 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: