Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Увеличава се броят на плажовете с еко-етикета "Син флаг"
Автор: Пламена Николова 17:32 / 16.09.2022Коментари (0)437
©
Министър Димитров проведе работна среща с концесионерите и наемателите на плажове по българското Черноморие. На срещата в к.к. “Слънчев ден" присъстваха и заместник-областните управители на Варна, Добрич и Бургас. Те обсъдиха актуални теми и проблеми от изминалия активен летен сезон, както и пътищата за подобряване на имиджа на дестинацията чрез повишаване качеството на туристическата услуга и увеличаване броя на плажовете с гарантирана чистота и безупречни условия за туризъм.

Министър Димитров отчете, че това лято Министерството на туризма извърши интензивни и по-строги проверки по плажовете и представи визията си за следващия летен сезон, която включва увеличаване на броя на плажовете с еко-етикета “Син флаг". “Вие сте лицето на летния туризъм, когато отиваш по крайбрежието, то е главно заради плажа и морето", подчерта служебният министър.  

Концесионерите споделиха, че това е първата среща на министър с тях, посветена само на плажовете, а проблемите са много различни и специфични за всеки плаж. Като общи и най-важни теми те изведоха водното спасяване и липсата на кадри. 

От Асоциацията на концесионерите призоваха за промени в наредбата за водното спасяване, която определиха като прекалено остаряла и в наредбата за националните курорти. Беше коментирано разполагането на водно-спасителни постове по плажовете и необходимостта от уеднаквяване на критериите. Концесионерите предложиха като възможно решение на проблема с водното спасяване и липсата на кадри да бъде позволено на студенти от Националната спортна академия да практикуват стажове като спасители. Беше поискана среща с МРРБ във връзка със заустването на води по много от плажовете - друг актуален въпрос, който беше коментиран.  

На срещата присъства и представителят за България на международната програма "Син флаг“ Станимир Георгиев, който коментира с концесионерите и наемателите, които имат желание да повишат престижа на стопанисваните от тях плажове, как биха могли да кандидатстват и как да изпълнят условията, за да получат еко-етикета "Син флаг“. Той отбеляза, че мястото на срещата е на един от емблематичните плажове, който заедно с Дюни, носи без прекъсване етикета вече четвърт век. 

За това лято сертифицирани да носят престижния знак са 18 български плажове и едно яхтено пристанище, но министър Димитров призова стопанисващите българските плажове да положат усилия, за да бъде поне удвоен този брой и другото лято те да са 40. Министърът изтъкна пред тях, че нашите съседки Турция и Гърция, с които България се конкурира, имат в пъти повече сертифицирани със "Син флаг“ плажове. Той подчерта, че това увеличение на плажовете, над които се вее син флаг, ще издигне престижа на дестинацията и на българския туристически продукт, давайки определени гаранции за чистота и качество. 

Съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания (729), Гърция (602), Турция (572), Франция (536), Италия (509) и Португалия (431), които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост.  

"Това е дългосрочно действие, което можем да инициираме още сега и да започнем с малки стъпки, макар служебният кабинет да е с по-ограничен хоризонт на действие. Целта ни е да покажем на света и на нашите гости, че България гарантира сигурността и здравето на плажуващите,“ отбеляза министър Димитров. Концесионерите проявиха. интерес към инициативата, като на срещата бяха коментирани част от общо 33-те критерии, на които трябва да отговарят, за да получат еко-етикета.

Още по темата: общо новини по темата: 661
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: