Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Увеличават учителските заплати от 2013-а
Автор: Екип Ruse24.bg 13:56 / 03.09.2012Коментари (4)980
©
Увеличение на учителските заплати най-вероятно ще има, но не от новата учебна година, а от 1 януари 2013-а. Това загатна край Варна министърът на образованието Сергей Игнатов, предаде Дарик. По думите му просветното министерство подкрепя искането на учителите за повишаване за възнагражденията им, но това може да стане само в рамките на бюджетна процедура.

"Имахме среща с премиера, с министъра на финансите, с председателя на Синдиката на българските учители и всички заявиха, че учителите заслужават и трябва да получат повече. Цялото правителство има желание от 1-ви януари, от следващата финансова година, това увеличение да стане факт, защото финансовите резултати на страната ни през последните месеци са изключително добри", коментира министърът.

Средната учителска заплата в страната е около 730 лева. Има училища, в които те взимат и над 1 000 лева, особено в професионални гимназии. Според Игнатов 30-те лева повишение, които преподавателите искат, са малко.

"Доста остаряло е да се мисли, че има централна заплата, определена от министерството или от правителството, за учителските заплати. Ние имаме система на делегирани бюджети и затова във всяко училище в зависимост от броя на училището и управлението на училището те получават различно", коментира той.

Министърът изтъкна, че през последната година заради кризата има изключително повишен интерес към учителската професия. "В много селища това е единствената работа, подкрепена от държавата, независимо че училището е общинско. Имаме оплаквания от млади учители за това, че в някои градове не ги приемат на работа. Това означава, че най-хубавото се сбъдва - младите, образованите, новото поколение искат да станат учители", каза министърът и допълни, че закритите училища за последните 3 години са 114.

Министър Игнатов допълни, че само за тази и за следващата година допълнително в образованието ще влязат 520 млн. лева европейски пари. Една част от тях ще бъдат изразходвани за ученически и студентски практики, за допълнителна квалификация на учителите, за подкрепа на младите учени и пр.

"За 3-те години около 1 400 докторанти и млади учени са получили финансова подкрепа, а тя е 20 000 лева на проект. Аз като бях докторант, копаех канали, строях къщи. На Моллов къщата в София, той не знае, но аз съм я построил - последния третия и четвъртия етаж, за да мога тогава да си платя аспирантурата, защото тогава държавата абдикира", призна министърът.

По думите му места за 5-годишните деца има поне в големите градове. "Миналата година 66% от общините въведоха задължителната детска градина за 5-годишните. Тази година би трябвало и останалите 34%. Има малки общини, за които все още нямаме ясен доклад защо се дърпат от тази работа, при условие, че държавата дава пари", разкри Игнатов.

Броят на първокласниците е приблизително същият като миналата година, каза още Сергей Игнатов. "Основният ни ангажимент, голямото предизвикателство пред нас, е стартирането на системата за практики и стажове на ученици и студенти. Всеки завършващ професионално училище има възможност да изкара 240 часа в реална фирма. Това не е правено досега и това е голямо предизвикателство. До тази сутрин са се регистрирали 904 фирми, предлагащи работни места за ученици и студенти", поясни министър Игнатов.

Министърът на образованието Сергей Игнатов откри във варненския курорт ""Св. св. Константин и Елена" информационна среща за възможностите за участие във финансираната от Европейския съюз програма "Идеи". Тя цели да привлича и задържа най-талантливите учени в Европа, като едновременно предоставя възможности за развитие на младите и на вече утвърдените изследователи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
докато в тая държава няма работещи производствени предприятия ,и няма действаща икономика забравете за повишаване на доходите на населението.не може само с данъци и глоби да се пълни бюджета.вижте само в перник колко завода хлопнаха кепенците.
+1
 
 
В това интервю,ключовата дума е "загатна",което на простоцарски ще рече,че за учителите пак няма да има пари!Докато не започнат да се наливат капитали в ресор "Образование",то ще си остане и занапред на това дередже!!!
Aнонимен
на 03.09.2012 г.
+2
 
 
Средната учителска заплата в страната е около 730 лева?????От къде е тази статистика??? С 35 години стаж, моята учителска заплата е с 200 лв. под средната за страната.....
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: