Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
В България се изкарва най-лесно шофьорска книжка
Автор: Екип Ruse24.bg 14:55 / 09.10.2019Коментари (0)680
© Ruse24.bg
По принцип, получаването на шофьорска книжка, или СУМПС, както официално и сложно тя се нарича у нас, не е много трудно. Плащаш си за курс, изкарваш няколко часа кормуване, след това теоретичен и практичен изпит, и след няколко дни отиваш щастлив да си вземеш, дори да ти се наложи да почакаш няколко часа, заветния документ от КАТ. Възстановяването на шофьорски права също изисква само повторно полагане на изпити. В някои страни обаче, изискванията към бъдещите водачи за доста строги и взимането на книжка съвсем не е лесна работа. А и самото обучение предполага определени норми и изисквания към кандидатите. Ето кои са те, според "Аутомедия".

Германия. Обучението по практика е трудно за много курсисти. Те могат да шофират колата под надзора на инструктора, докато той не прецени, че кандидатът е напълно подготвен за изпита. Цената за курса на обучение е най-малко хиляда евро, но по-неспособните трябва да плащат за допълнителни часове. Много бъдещи шофьори плащат за обучението си с кредит.

Швеция. В тази страна със суров климат обучението през зимата е задължително. Там е един от най-трудните теоретични изпити, който отнема 45 мин. През това време курсистите трябва да отговорят на 70 въпроса. Важно е не само да отговорят правилно на всички, но и да го направят бързо.

Финландия. В тази скандинавска страна е наложително в етапа на обучение да се изучат техниките за шофиране в сложни ситуации, при които е възможно да се стигне до инцидент. След успешно обучение и полагане на изпитите, финландците получаван временни права за 2 години. През този период младите шофьори не трябва да допускат сериозни нарушения на правилата за движение по пътищата.

Италия. За да премине успешно теоретичната част от обучението, кандидатът трябва да е готов да отговори на няколко от общо 7000 въпроса. Всеки, който издържи успешно теорията и практиката, получава талон с 20 контролни точки, от които се приспадат съответен брой при различни нарушения. След като те бъдат изчерпани, шофьорът трябва да премине повторно обучение. Точките се възстановяват автоматично, ако са изминали поне 2 години от съответното нарушение.

Япония. Ако в тази азиатска държава курсистът не е проверил автомобила си преди практически изпит, не го допускат да го издържи. Освен това се взима предвид общото личностно състояние на бъдещия шофьор.  Недостатъчно сериозен човек зад волана означава липса на концентрация и неразбиране на опасностите от шофирането на автомобил.

ЮАР. Изискванията за изпита са близки до тези в Япония. Със съществената разлика, че в южноафриканска държава проблемът може да бъде решен "в кулоарите".

Австралия. Това е страната с най-строги условия за получаване на книжка. Обучението отнема цели 4 години, като курсистът трябва да положи четири изпита - два теория и два практика. За самостоятелно управляване на МПС се издава един от следните сертификати: L (учащ се, курсист), P1, P2 и "книжка за възрастни". Всеки местен може да се запише на курс след навършване на 16 години. Преди да навърши 21 години обаче никой австралиец не може да получи последното ниво. Две години след като шофира с правата P2, той може да получи постоянна шофьорска книжка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: