Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
В Чили излязоха на протест заради поскъпването на билетчето за метрото
Автор: Екип Ruse24.bg 17:35 / 19.10.2019Коментари (0)614
©
Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение заради бунтовете в столицата Сантяго срещу поскъпването на билетите за публичния транспорт, предадоха световните агенции.

Целта е да се гарантира общественият ред и безопасността на общественото и частно имущество, обяви президентът Себастиан Пинера в телевизионно обръщение. Няма да има място за насилие в страна, която е управлявана от върховенството на закона, закани се той.

Протестът, който е движен предимно от студенти, започна още в понеделник, когато стотици млади хора се мобилизираха и окупираха няколко станции в Сантяго, влизайки без билет в знак на протест срещу 4-процентното увеличение на цената на билетите за метрото. Те ще ще поскъпнат от 800 на 830 песос (1,04 евро) в пиковите часове.

Причина за поскъпването е, че Чили не произвежда собствен петрол и трябва да внася горивото си, което води до високи цени на бензина, електричеството и повишени разходи за обществен транспорт. Това обаче е второ поскъпване в цената на билетите за тази година, след като през януари тя се повиши с 20 песос.

Отделно от това хората са недоволни от високите разходи за живот, предимно за здравеопазване, образование и обществените услуги. Междувременно студентите организатори на протеста започнаха да отправят призиви към гражданите да се присъединят към тях и да се качват в мотрисите без билети в знак на протест.

Сериозното напрежение и поредното увеличение в цените обаче доведе до ескалация на протестите към края на работната седмица и на много места те прерастнаха в актове на насилие и вандализъм. Протестиращи атакуваха почти всичките 164 станции на метрото, чупейки въртящите се входни прегради и бариери.

До падането на нощта протестите се разшириха в целия Сантяго, като студентите поставиха на места барикади и запалиха огньове на входовете на някои метростанциите. Пожар обхвана и централата на италианската енергийна компания Enel, която се намира вблизост до една от метростанциите в Сантяго.

Младежи са атакували полицейски превозни средства, хвърляйки камъни и и горящи предмети по тях. Изгорял е поне един автобус, разбити са множество витрини на магазини и входове към метростанции.

Полицията, която се опитваше да разбие протестите със сълзотворен газ, срещна сериозна съпротива отпротестиращите и беше принудена да се оттегли от някои станции на метрото.

Сблъсъците принудиха органите на реда да блокират всички станции на метрото. Ръководството на метрото обяви, че в името на безопасността на пътниците и опазването на общественото и частно имущество мрежата няма да работи поне да понеделник. Министърът на транспорта Глория Хут, която по-рано отхвърли понижаването на тарифите, заяви, че "е възможно през следващата седмица функционирането (на системата на метрото) да се върне постепенно".

Правителството подаде жалба съгласно Закона за държавната сигурност срещу хора, които повреждат системата на метрото или пречат на нормалното й функциониране. Арестуваните и осъдените по този закон могат да получат присъди от три до пет години лишаване от свобода.

Междувременно влезе и в сила извънредното положение, въведено от президента Пинера. То ще се прилага само в Сантяго и може да продължи 15 дни.

Извънредното положение дава пълномощия на правителството да ограничава свободата на движение на хората и правото им да се събират. Армията ще се върне на улиците за първи път от силно земетресение през 2010 г.

Вчера Пинера заяви пред Радио Агрикултура, че всички имат право да протестират, но не и да рушат.

Метрото в Сантяго е най-модерното в Южна Америка и най-дългото - 140 километра. Спирането му вчера принуди много жители на чилийската столица да се приберат пеша у дома си, понякога на доста големи разстояния.

Общественият транспорт е много използван в Сантяго, който е град с големи задръствания и силно замърсяване на въздуха.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: