Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
В Пловдив големи работодатели обявиха какви служители им трябват
Автор: Екип Ruse24.bg 14:22 / 06.04.2023Коментари (0)427
Форум "Стажове“, който се проведе в Техническия университет – филиал Пловдив вчера показа ясна тенденция на нарастващо търсене на инженери и информатици в икономиката. Във форума се представят 62 фирми от Южна България, като 10 от тях участват за първи път.

Над половината от участниците попадат в категорията "Големи компании“ с над 250 души личен състав и са сред най-големите компании в България. В Техническия университет – филиал Пловдив се очертаха и потребностите от инженери и информатици за основните индустрии в региона – енергетика, минното дело, преработка на метали, оптика, самолетостроене, автомобилостроене и IT специалисти за фирми с различен профилна на дейност. В продължение на 8 часа специалисти "Човешки ресурси“ интервюираха и отговаряха на въпроси.

На форум "Стажове“ няколко големи компании разкриха близките си инвестиционни намерения. Мария Филипова – експерт "Човешки ресурси“ в "Профилинк" ООД оповести, че през тази година започват строителство на нов високотехнологичен завод, в който ще бъдат разкрити 180 нови работни места.

"Възможността млад човек да започне кариера в нов завод е привлекателно, защото дава самочувствие на първостроител. Мога да кажа, че сме конкурентни на трудовия пазар и това важи при заплащането на стажовете“, каза тя.

Димо Николов – мениджър "Човешки ресурси“ на "Одело България" ООД съобщи за ново направление в дейността на компанията, свързано с производство на части за електромобили.

"Студентите идва при нас, защото им е интересно да работят във фирма, която работи за автомобилната индустрия и произвежда фаровете на големи марки като "Мерцедес“, BMW, "Ауди". Предлагаме три и шестмесечни стажове след пролетната сесия“.

Инж. Владимир Спасов от френската фирма "Латекоер" разказа за плановете на компанията до края на годината да стане единственият производител на пасажерски врати за самолетите "Ербъс 320". Казваме на стажантите си, че те не само получават добра заплата по време на стажа, но и ще имат шанса заедно да възродим авиационната индустрия на България, обясни инж. Спасов.

"Искаме да привлечем амбициозни млади инженери, с които да възродим авиационната индустрия в България. Увеличаваме обема на производство и продуктовата гама на елементи за самолетите "Ербъс“. До края на 2023 година ще станем единственият производител на пасажерски врати за Ербъс 320.“ - съобщи той.

Нестандартен подход

В конкуренцията за привличане на бъдещи инженери и информатици най-често се използват доводи като заплащане за времето на стажа, безплатна храна или храна с намаление, безплатен транспорт и личен ментор за стажантите, който също е инженер или информатик.

По-гъвкавите компании обаче предлагат и нетрадиционни оферти, които привличат студентите като с магнит. Кърджалийската фирма "Кяшиф" ООД, която е световен лидер в производство на хидравлични цилиндри плаща не само летния стаж на бъдещите инженери от пловдивския ВУЗ, но също така транспорта, храната, общежитието и двукратна разходка до Бяло море в почивните дни.

Панагюрската фирма "Оптикс" пък "примамва“ бъдещи инженери-оптици с възможността не само за добре платен летен стаж, но и с участие в електронни стрелби с оптически прицел в собственото стрелбище на компанията. Частният монетен двор – фирма "Булминт" АД в Пловдив пък е започнала да търси млади бъдещи инженери още преди форум "Стажове“ и то сред първокурсниците от специалности "Индустриален мениджмънт“, "Компютърно моделиране и технологии в машиностроенето“, "Транспортна техника и технологии“, "Авиационна техника и технологии“, "Дизайн и печатни комуникации“, "Мехатроника“ и "Машиностроене и уредостроене“. На младите хора им е интересно да се докоснат до златото и среброто, от които ние сечем монети, каза Татяна Белева от Булминт АД.

Препоръки 

Доцент д-р Никола Шакев – зам. директор на Техническия университет – филиал Пловдив: "За да привлекат за стаж и работа наши студенти, фирмите трябва да погледнат предложенията си през очите на студента. Най-често той иска да види как би изглеждало началото на професионалната му кариера. Това начало винаги изисква подкрепа от страна на фирмите, но пък е инвестиция, която се възвръща многократно.

Иван Палешников – зам. председател на Студентския съвет в Техническия университет – филиал Пловдив, четвъртокурсник в специалността "Мехатроника“: "Мисля, че форум "Стажове“ е добър за колегите ни от по-малките курсове, както и за колеги, които вече са стажували, но са открили, че не това е фирмата, в която искат да работят. Мисля, че фирмите грешат като искат на стаж само студенти, които да са поне трети курс. Грешат и като предлагат сравнително ниско заплащане на стажовете. Но съм убеден, че пазарът на труда ще им го каже по-добре от мен.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: