Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите", което носи името на прочутия лечител Пеон и е лековито
Автор: Екип Ruse24.bg 09:50 / 28.04.2024Коментари (0)927
©
Цветето на императорите. Открили са опияняващата му алена красота преди хилядолетия в древен Китай. Оттогава божурът е опитомен в императорските градини и се превръща в символ на богатство и дълголетие, известен надлъж и нашир с лечебните си качества.

Из дворовете у нас можем да срещнем различни сортове божур. Къде обаче расте неговият див предшественик - онова легендарно планинско огнено цвете, омаяло древните народи?

Едно от най-обширните находища на див божур е в планинския рид Драгойна в Северните Родопи. Масивът е древно светилище и се вижда отдалече. Пътеки нагоре има от селата Драгойново и Буково, но буковският маршрут е по-кратък, предаде NOVA.

Покрай стадиона на селото хващаме коларски път през тучната ливада в подножието на планината. В разгара на най-свежия сезон яркозеленият пейзаж е истинска наслада за очите.

През пролетта божурите са една много малка част от цветната мозайка в тази част на Родопите. Погледнете по земята - цветният килим е невероятен.

В селото разказват за приказна поляна в подножието на връх Малка Драгойна, където божурите са намерили подходяща среда да развият обширна колония.

Склоновете под вулканичното било са покрити от широколистна гора. И въпреки че тази част на пътя е стръмна, разходката е под прохладна сянка.

Божур поляна. Прелестно място с гледка към селото, цялата окъпана в червените цветове на божурите.

Някои от тях плахо надничат между дърветата в гората, други са избуяли на туфи сред камъните. Това са стотици, хиляди алени пламъчета, които всяка година започват да горят около Цветница и Великден.

Първенецът в този планински масив се нарича Голяма Драгойна. Върхът е висок 813 метра. От Божур поляна продължаваме към неговия по-малък побратим. Скалисто вулканично било, изпъстрено с цветя и с божествена гледка към сърцето на Родопите, към плодородните полета на Тракия и към Величествения Балкан.

Оттук на север погледът ни обхваща всички населени места между Пловдив и Стара Загора. При ясно време личат и зъберите на Стара планина.

Видимостта напред е над 50 километра. Стратегическа позиция, забелязана от дълбока древност. Целият район е археологическо съкровище от праисторията, което учените нареждат по значение до древни комплекси като Небет тепе и Перперикон.

От незапомнени времена историческата местност се охранява от огнените факли на дивия божур. Цветето, което носи името на прочутия лечител Пеон. Според преданията, именно той успял да излекува бога на смъртта Плутон. Завидял на уменията му, неговият наставник Асклепий решил да го отрови. Пеон обаче се превърнал в цвете. Лековито растение, което помага на простосмъртните до днес.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: