Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
В дъжд, сняг и студ млада жена живее и умира бавно на улицата
Автор: Екип Ruse24.bg 14:08 / 11.12.2014Коментари (1)704
© Народно дело
Жена на около 35 г. в окаяно състояние живее сред мокри дюшеци, напоени не само от неспиращия дъжд, но и от собствените й изпражнения, на ул. "Топола" във Варна. Бездомната се мести с постелята си по малките улички в района на Техникумите поне от 3-4 години. Преди около 15-ина години също е била бездомна, но тогава се е подвизавала в района на ВиК.

"Още от тогава я знам. Таня преди години не беше в толкова лошо състояние. С нея поне можеше да се разговаря", коментира продавачка в павилионче за вестници.

"Ужасното е, че става все по-студено, състоянието на Таня се влошава и всяка сутрин и аз, и останалите хора от района първо се спираме при нея да проверим дали все още е жива... Знае ли човек, в този студ един ден тя просто няма да се събуди", допълва жената. Безпокойствието й е напълно разбираемо, тъй като през годините многократно при бездомната са идвали представители на различни институции, за да я убедят, че ще й е по-добре, ако я приберат на сигурно и топло.

"Тези дни пак идваха полицаи и лекари от "Бърза помощ" да я попитат не иска ли помощ, не иска ли подслон. Но Таня дори не им даде да я пипнат, не позволи да я прегледат", разказва жената.

Никой не е наясно точно каква е причината жената да изпадне в окаяното си състояние. Навремето е споделяла, че родителите й родом са от русенско село, но тя не искала да остава при тях, във Варна й харесвало много повече. 

"Намериха се добри хора, които с помощта на социални служители издириха родителите й и дори по едно време я пратиха при тях, но тя избяга и се върна към стария си начин на живот", допълва жената. 

Преди около месец лекари от "Бърза помощ" успели да я приберат временно за лечение в една от варненските болници. Почистили я, нахранили я, стабилизирали я, тъй като тя почти не се храни, не защото няма какво, а защото не иска. 

След това била настанена в общинския приют за бездомни хора, но само след ден избягала от там. В приюта също са я срещали неколкократно. Миналата зима отново е била настанена там, с оглед минусовите температури, но един ден бездомната жена нахлузила първите джапанки, които й се изпречили пред очите, и избягала въпреки студа и снега, за да се върне на улицата.

"Не искам да ходя при майка ми в Русе, не искам да ме прибират в приюта, добре съм си тук. Купи ми само едно кибритче", казва Таня. 

Ако й предложите кафенце, ще го вземе, но ако й предложите храна, ще я остави до себе си и едва ли ще се сети за нея по-късно. Контактува с хората дотолкова, че да им каже, че иска стотинки. 

Дори когато моли да й купим кибрит, предлага да си плати с няколко монети за услугата. Наскоро при нея отишъл и шефът на приюта Димитър Енчев, който любезно се опитал да я убеди, че при него има място за нея, чисто легло, отделна баня с топла вода и храна.

Тя обаче още щом чула за какво иде реч, се развикала. Същевременно нито шефът на приюта, нито полицията, нито лекарите или социалните самостоятелно могат без нейно съгласие да я приберат в социално заведение - такива са ни законите.

"Жената психически става с всеки изминал ден все по-зле. През повечето време е пияна. Рядко вика, не буйства, но не знае какво прави. Неведнъж се е събличала на улицата, била е и чисто гола", разказват хората от района. 

И тъй като им е жал за нея, няма ден, в който някой нещо да не й даде. Сухи и чисти дрехи, завивки, храна, пари. 

"Много сме притеснени, тъй като на нея й се случват и доста неприятни неща. Тя има приятели бездомници, които й дават алкохол, но в замяна на... Имало е случаи да я набият. Децата от близкото училище пък я замерват с боклуци, подхвърлят й пиратки", коментират още хората в района.

"Многократно сме се занимавали с тази жена, но ние насила няма как да я настаним някъде. Запрещение от прокурор могат да поискат родителите й, които обаче са в русенско село, адресната регистрация на жената също не е във Варна, а в Русе", коментира шефът на социалната служба в града Адриана Григорова.

Прокурорско нареждане за принудително лечение обаче могат да поискат хората от района. За целта те трябва да напишат молба до прокуратурата, като към нея се приложат сведения от страна на трима души, които да посочат обстоятелствата, които според тях представляват опасност за здравето и живота на Таня. 

Необходимо е в документите да се изясни нейната самоличност, конкретното място, на което се подвизава. А за да бъде жената изпратена в специализирано социално заведение, тя трябва да бъде освидетелствана, да й се направи ТЕЛК и едва тогава да й се търси място някъде из България. Въпросът е да се направи първата стъпка - да се потърси съдействието на прокуратурата.

Източник: в. "Народно дело"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тя е алкохоличка.Не яде, (според написаното)но пие червено вино, от години.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: