Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ВМА отбеляза 131-годишнина от създаването си
Автор: ИА Фокус 16:43 / 01.12.2022Коментари (0)381
© ВМА
Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемонията започна с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите медицински чинове и отдаване на почит към тяхното дело, съобщиха от пресцентъра на Военномедицинска академия.

На събитието присъстваха представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, НЗОК, БЛС, БЧК, Столична община, КНСБ, КТ "Подкрепа", депутати, представители на болници и военни структури, други официални гости.

С гордост и чувство за изпълнен дълг на целия екип днес заявявам, че ВМА се намира в отлична кондиция и запазва тенденцията от 1 януари 2018 г. и няма дългове. Увеличихме заплатите и допълнителното материално стимулиране за служителите, обновихме Академията и развиваме успешно програмата за обучение на военни лекари. И ще продължим да работим в тази насока, въпреки предизвикателствата, заяви в приветствието си началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той подчерта, че всички тези успехи са невъзможни без уникалните специалисти, които работят в лечебното заведение: Без вас и вашата експертиза, без вашия авторитет в обществото, ВМА е една сграда и купчина апаратура. Вие сте най-големия потенциал!

Днес е ден, в който отдаваме уважение и към всички началници на Академията, които са оставили своя отпечатък в нейното развитие. Не мога да не спомена бригаден генерал Румен Златев, който съхрани военномедицинската служба, заплашена от унищожение. Той отвори болницата към НЗОК, т.е. за гражданите. Генерал Стоян Тонев беше визионерът за високотехнологична болница, за "първи сред първите". Генерал Николай Петров, който подписа първия документ за обучението на курсантите-военни лекари и в момента вече имаме 116 млади и много мотивирани момичета и момчета. Негова е огромната заслуга за бъдещето на военната ни медицина. Той имаше и жестоката съдба да се справи с огромни дългове. На нас като ръководство сякаш ни е по-лесно, защото трябва да следваме зададената линия и да я надграждаме, каза още генерал-майор проф. Мутафчийски.

Колеги, ние стоим с отворено сърце и души пред вас, за да ви чуем, искайте и изисквайте от нас. Защото ние като ръководство сме длъжни да ви създадем най-добрите условия и да разгърнете потенциала си, за да може ВМА да остане лидер. Доказа се като такъв и по време на пандемията от COVID-19 – над 10 000 заразени с коронавирус пациенти преминаха през военните болници, имаме най-ниската смъртност, ваксинирали сме над 180 000 души. Имаме самочувствието да посрещнем празника с гордо вдигната глава. Бъдете здрави и все така усърдни, за да може ВМА да остане винаги така, както се очаква от нея – първа сред първите, каза още началникът на Академията.

Официалните гости благодариха на екипите на ВМА, че още от първия ден на пандемията бяха на "първа линия" и се превърнаха в герои.

ВМА е една от най-необходимите болници в България с изключително високо ниво на професионализъм. Това заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който обяви, че прави лично дарение на болницата за закупуване на нова радиочестотна апаратура за нуждите и лечението на деца в Клиника "Ушни, носни и гърлени болести".

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че днес е празник и за столицата, защото ВМА е институция, към която се обръщат жителите на София. По думите й, Академията е сред болниците, ползващи се с най-голямо доверие.

Със своя труд екипите на ВМА допринесоха за развитието и утвърждаването й като институция с национално значение. Вярвам, че и занапред българските военнослужещи и всички граждани ще продължат да виждат във вас надежда и сигурност, каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска.

Нне бива да се забравят самоотвержените ви усилия в тази битка. Дейността на Българската армия е немислима без адекватно медицинско осигуряване. Благодарим ви за грижите, ние ще направим всичко възможно, за да не съжалявате за своя избор и да бъдете бъдещето и светлината в тази благородна професия, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Именно работещите във ВМА бяхте сред медиците-пример за поведение в тази трудна ситуация не само за своите колеги, а и за цялото ни общество. Със стоицизма и вярата, че медицината и човечността трябва да вървят ръка за ръка, вие доказвате, че сте достойни наследници на делото на възрожденските лекари, поставили основите на гарнизонната болница – предшественик на днешната ВМА, каза от своя страна и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов също благодариха на медиците, които всеки ден спасяват човешки животи.

По повод празника десетки служители на ВМА бяха отличени с награди от различни институции.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: