Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ВМА отбеляза 145 г. от създаването на Военномедицинската служба на България
Автор: Екип Ruse24.bg 15:00 / 01.09.2023Коментари (0)350
© ВМА
С полагане на венец пред Паметника на загиналите медицински чинове ръководството на Военномедицинска академия (ВМА) и курсанти-военни лекари отбелязаха 145-ата годишнина от създаването на Военномедицинската служба на България.

За рождена дата на Българската военномедицинска служба се смята 1 септември 1878 г., въпреки че някои автори сочат 8 януари 1877 г., когато са назначени първите военни лекари към Българското опълчение. Именно на 1 септември 1878 г. обаче е издадена заповед за назначаване на д-р Константин Бонев за началник на новосъздадената военномедицинска част към Българската земска войска.

"Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!" е мотото на поколения военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни методи и звена, е една от първопричините за днешните успехи на ВМА.

И вече повече от век българските военни медици остават верни на положената клетва да служат на своя народ и армия. Неслучайно на алеята пред ВМА има паметници на заслужители военни лекари, дали своя принос за развитието на медицината в България.

А хилядите спасени помнят и професионализма, и саможертвата на българските военни лекари и сестри.

На днешния празник бе и първата среща на новоприетия випуск от специалността "Военен лекар" с началника на ВМА геенрал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

На всички випуски преди вас съм казвал, че ние ще ви предоставим уникални възможности, но всичко е във вашите ръце. Мечтайте, осъществявайте идеите си навреме и който е най-подготвен – най-добре ще успее в работата си. Поздравявам ви за избора, който сте направили и за предизвикателството, което поемате, защото вие ще бъдете подложени на двоен натиск – от една страна военната наука, от друга – медицинската. Ще се повторя, но няма как да не го кажа – вие сте специални. Много малко ваши връстници биха се заклели пред знамето да служат на Родината. Благодаря ви, заяви началникът на ВМА.

Бъдещите лекари под пагон имаха възможност да посетят част от водещите клиники не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, влязоха в операционните зали, наблюдаваха демонстрация от други курсанти във Военномедицинския симулационен тренировъчен център, където също ще преминат обучение.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
"Уроците на Блага" с Кристален глобус
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: