Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ВМС участваха в операция по унищожаване на мини от Първата световна война
Автор: Пламена Николова 12:13 / 19.11.2020Коментари (0)603
©
По време на българо-румънското противоминно учение "Посейдон 2020" бяха открити пет бойни морски мини тип "ЕМА“ и една морска мина тип "EMC“ Мините от времето на Първата  световна война са открити, лежащи на дъното, по време на планираната в рамките на учението противоминна операция от минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2).

Мините  тип  "EMA“  са  котвени,  контактни мини с размери 1,6 х 0,8 м. и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница. Мината тип "EMC“ е също котвена, контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг.

За осигуряване на безопасността, районът в който са открити морските мини беше изолиран за корабоплаване и подводни дейности.

От 6 ноември до 18 ноември 2020г. бяха проведени противоминни действия в Несебърския залив за унищожаване на мините. За техен координатор и ръководител на взривните дейности беше назначен капитан III ранг Илия Стойчев – началник на центъра за подготовка на водолази и бордни спасители.

В противоминни действия учасваха минен ловец "Цибър“ водолазните катери "Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и "Форос“, водолазните групи за извършване на обследване, откриване, маркиране и подривявяне на открити морски мини от Пункт за базиране Варна и Пункт за базиране Бургас, както и водолазната група на минен ловец "Цибър“.

На 6 ноември водолазната група на минен ловец "Цибър“ унищожи 1 мина тип "ЕМА“. На 16 ноември  водолазният катер "Форос“ и групата от Пункт за базиране Бургас  унищожи 1 мина тип "ЕМА“. На 17 ноември водолазният катер "Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и групата от Пункт за базиране Варна унищожи 2 мини тип "ЕМА“. На 18 ноември минен ловец "Цибър“ и водолазният катер "Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ унищожиха последните две мини една тип "ЕМА“ и една тип "EMC“. 

Действията на личния състав по откриването, идентифицирането и унищожаването на мините свидетелства за професионализма и високото ниво на подготовка, като същевременно демонстрира, че минната опасност остава актуална дори и сто години след края на Първата световна война.  







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: