Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ВСС прекратява договора с фирмата, поддържала компрометираната система за делата
Автор: Екип Ruse24.bg 08:58 / 10.04.2020Коментари (0)593
©
ВСС реши да прекрати договора си с фирмата, която е обслужвала досега системата за случайно разпределение на делата - "Смарт Систем 2010". Решението бе взето с голямо мнозинство, с каквото членовете на съдебния съвет приеха и одиторския доклад, предаде Дарикнюз.

Това стана след часове на закрито заседание, на което бяха изслушани одиторите, натъкнали се на пробив в системата за случайно разпределение на делата. Кадровиците на съдебната власт одобриха и обявяването на обществена поръчка по реда на ЗОП за отстраняване на уязвимостите в системата за разпределение на делата и нейното поддържане, огласи решенията правосъдният министър Данаил Кирилов.

Началникът на отдел "Информационно обслужване" към ВСС да извърши верификация на IP- адресите на централизираната система за случайно разпределение на делата, гласи четвъртото взето решение. Решенията бяха взети с над 20 гласа "за" и "против" трима магистрати, сред които шефа на ВКС Лозан Панов. Той протестира, че дебатът е бил проведен, без да може да бъде чут публично.

По време на изслушването на експертите, изготвили одита, е било отчетено, че са идентифицирани множество критични уязвимости в системата, които могат да доведат до цялостна манипулация на резултатите от случайни разпределения на съдии по съответните дела.

През цялото това време е било възможно да се добавят нови съдилища, да се редактира информация на чуждо съдилище със съответния достъп до нея, както и да се трият отсъствие и регистрирани дежурства.

Установено е още, че е имало възможност да се разпределя дело на съдия от друг съд, както и се осъществи достъп и да се променят данните на други потребители. Сред изводите е, че системата за случайно разпределение на делата не използва съвременни технологии и има възможност да бъде атакувана. По време на тестовете за оценка на сигурността и прегледа за наличието на журнални файлове, са били забелязани следи от злонамерена дейност спрямо системата за случайно разпределение на делата.

По-рано по време на откритата част от дебатите главният прокурор Иван Гешев обобщи, че дори седмокласник е можел да направи, каквото си поиска с компрометираната система. Главният прокурор изтъкна още, че фирмата, която е поддържала системата, е работила като "самарянин" само срещу 12 000 лева за цели пет години, а какво ще рече това, той ще запази отговора за себе си.

Въпросната фирма бе избрана да въведе въпросната система за разпределение на делата по времето на правосъдния министър Христо Иванов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: