Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вадиш 1200 лева и ставаш писател
Автор: Екип Ruse24.bg 10:23 / 19.07.2016Коментари (0)454
©
От 300 до 1200 лева и ръкопис. Тези две условия са достатъчни, за да станеш автор на книга. В последните години самиздатът в България процъфтява и новите писатели и произведения се множат като охлюви след дъжд. 

През 2015 година у нас са излезли 6870 заглавия на български автори в общ тираж 2 626 000 броя. 2128 са в областта на художествената литература, сочат данните на Националния статистически институт. От всички тях не повече от 500 са извървели традиционния път към книжарницата - изпратен ръкопис до издателство, който да бъде оценен и препоръчан от редактор и след това отпечатан след съответната редакторска намеса. 

Всички останали автори са съкратили процедурата, като сами са платили за издаването на творбата си на издателство или печатница, твърди директорът на Националния център за книгата Светлозар Желев. Изчисленията са ориентировъчни, защото няма как да бъде направена точна статистика на самиздата.

През последните години популярност набират два модела за финансиране на книги на неизвестни автори. Първият е чрез краудфъндинг - авторът набира малки суми от много хора, като ги кани да купят книгата му "на зелено". Предоставя им откъси от нея на PDF формат и ако потенциалният читател хареса идеята и съдържанието, плаща за книгата. Така ако се съберат достатъчно средства, се стига до тиражиране на заглавието по традиционния начин. 

Вторият формат залага на много развитата в англоезичния свят и Франция схема print on demand - отпечатване на творбата не предварително, а след поръчка. За целта обаче е нужно наличието на Espresso Book Machine - читателят си избира някое от хилядите заглавия в паметта на машината и тя печата, подвързва и залепва книгата. Целият производствен процес приключва за пет минути.

Засега никое от големите български издателства не предлага този тип книгопечатане, но въпреки това интересът към двата модела расте.


Източник: Монитор






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: