Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вадят плаж "Болата" от защитата на резервата "Калиакра"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:14 / 25.03.2018Коментари (16)1597
©
Един от най-красивите плажове по Северното Черноморие - "Болата", ще бъде изваден от защитата на резервата "Калиакра", за да бъде предоставен на концесия или под наем. Това е предложила кметицата на Каварна Нина Ставрева на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), а то на свой ред е започнало процедура за намаляване на площта на защитената територия с редица имоти.

Общественото обсъждане за промяна на границата на резерват "Калиакра" е насрочено за 12 април във варненската регионална екоинспекция, става ясно от обявлението на МОСВ. Очаква се предложението да бъде подкрепено от местните, които вече поискаха изваждането на плажа от защитената територия още миналата есен. Това стана в хода на обсъждането на намерението на кабинета да разшири обхвата на "Калиакра", за да не бъде глобена държавата заради това, че е разрешила в нарушение на екозаконодателството строежи на вятърни паркове и голф курорт в резервата.

"Идеята е "Болата" да се изведе от резервата и да се осигури стопанин на плажа, като Министерството на туризма обяви процедура за отдаване под наем или на концесия", обясни кметът на Каварна Нина Ставрева пред Mediapool. Според нея надали това ще може да се случи за този летен сезон, а по-скоро за догодина, но гарантира, че през лятото туристите ще имат свободен достъп до пясъчната ивица.

Драмата с плажа е от години заради спорове за собственост между различните държавни институции, вълноломът му започна да се руши, през 2016 г. предприемачи сложиха бариера, ограничаваща достъпа до морето, открито бе незаконно строителство на ивицата и в крайна сметка през лятото на 2017 г. единственият чар на "Болата" бяха скалите.

Сега чисто процедурно се очаква извеждането на "Болата" да приключи през юли, когато резерватът "Калиакра" ще бъде намален с 21.987 дка. Става дума за седем поземлени имота от кадастралната карта на близкото село Българево. Според предоставените от екоминистерството данни те обхващат морския плаж "Болата", път, територията между пътя и плажа, брегоукрепителните съоръжения - диги и буни и асфалтов паркинг.

Основание за изваждането на тези територии от резервата е, че там няма местообитание на тюлен монах, крайбрежни морски екосистеми, характерна степна растителност и животински свят и гнездови ниши на редки и изчезващи видове птици, които са обект на защитата в резервата "Калиакра", посочват от МОСВ.

Изважданите от защитата на "Калиакра" имоти обаче ще бъдат включени в защитената местност "Степите", за да останат все пак предпазени, става ясно от проекта на заповед на екоминистъра Нено Димов, публикувана в документацията по процедурата за обществено обсъждане.

Местността "Степите" обаче ще бъде увеличена с 20.439 дка като от документите не става ясно къде се губят декар и половина, при положение, че цитираните идентификатори на поземлените имоти за преместване са едни и същи.

Ставрева увери, че вкарването на "Болата" и околните имоти в защитената местност ще гарантира, че тям няма да се допусне строителство.

Дали това ще е така предстои да се види, макар че със сигурност бъдещият наемател или концесионер на плажа ще изгради т.нар. преместваеми обекти. Тяхното наличие и разположение ще зависи обаче от това дали предложението ще бъде одобрено от туристическото ведомство.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.03.2018 г.
0
 
 
И тук паролата е "наш човек".
0
 
 
И след година две там ще има кръчми и хотелчета
0
 
 
Няма такава държава, те това е ! Съсипаха е!
+1
 
 
Това местните отдавна го знаят. Всички имоти в района бяха изкупени. Къде с щедри оферти, къде с "убеждаване"... :)
0
 
 
Вече има и готов концесионер вероятно!
Aнонимен
на 25.03.2018 г.
+3
 
 
без знанието на боко нищо не става
+6
 
 
Идеята е там за 1 година някой да вдигне 6-7 етажен VIP хотел и плажа да стане частен - и на децата е ясно вече. Само не мога да разбера как някой хора нямат и капка срам. И къде са господата държавници.
0
 
 
Дааа, няма да оставят нито едно прекрасно място на морето. Бетон върху бетон - нагледна излагация на българската демокрация...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: