Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ваксината идва! Разделят България на 7 региона!
Автор: Екип Ruse24.bg 12:52 / 03.12.2020Коментари (21)1341
На работно съвещание при премиера Бойко Борисов министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представиха Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, който предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре. На него ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.

Здравният министър информира още, че продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури. Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

"Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.

"Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията – първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст“, допълни проф. Гигов и подчерта, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.

Премиерът Борисов отбеляза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно. Това гарантира и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

"Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. "В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион“, отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.

В рамките на съвещанието на премиера Борисов бе докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства, с дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечението на коронавируса. Министър-председателят Бойко Борисов изиска да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с ремдесивир. Премиерът изтъкна, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин. Правителството осигури над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 милиона лева. "Така всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни“, категоричен бе Борисов. Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.


Още по темата: общо новини по темата: 11859
15.03.2024 »
15.03.2024 »
14.03.2024 »
12.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/1977 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Страхът от ваксините този път ще е за добро. В началото ще се ваксинират медиците и възрастните. За медиците създаването на ред няма да е проблем. Голям брой възрастни хора, нямащи търпение да се ваксинират, биха създали хаос! Не е проблем, ако само 30 - 40 процента от населението се ваксинира, въпреки че за създаването на колективен имунитет са нужни 70 -80 %. Докато се ваксинират тези 30 - 40 %, голяма част от останалите ще са получили естествен имунитет, защото вече ще са се срещнали с вируса и ще достигнем общо 70 - 80 % от населението с имунитет!
0
 
 
Китайци се справиха без ваксини, европейци трябва да се имунизират.. Имунизация се слага на здрав човек, ако се чака да оздравеят всички, тогава какъв е смисъла на имунизацията.. ? Нещо не мога да си хо обясна това..
0
 
 
Жалко... И този здравен министър не е лекар.
0
 
 
Тоя дето ще се ваксинират , да не се чудят после що са болни или какви ще са им страничните ефекти, като например импотентност....
0
 
 
До всички по-долу простаци-мрънкачи: Разбрахте ли,че е доброволно? Разбрахте ли,че е безплатно? Разбрахте ли,че на простаци и протестъри няма нужда да се поставя - те са ваксинирани до края на живота си с простотия и злоба! Няма угодия,да ви го набия,лиляво-червени лайна!
0
 
 
Антиваксърите могат да са спокойни, ще мине най-малко половин година, докато ваксинират медиците, полицаите и възрастните хора, а освен това и наличните количества няма да стигнат. За желаещите от останалите групи ще се внасят допълнителни количества. Задължително ваксиниране няма да има, по-скоро е възможен недостиг за желаещите!
+1
 
 
Цял живот се ваксинирам и сега веднага при първа възможност.
-1
 
 
На този ботокса освен бръчките, май му е опънал и мозъчните гънки.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: