Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Валежи и гръмотевици в части от страната днес
Автор: Екип Ruse24.bg 09:12 / 31.07.2015Коментари (0)260
© Impact Press Group
Краткотрайни, незначителни повишения на речните нива са възможни днес и утре в резултат на прогнозирани валежи, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ - БАН) ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици в Западна и Централна България. Без валежи ще е в югоизточните и крайните северозападни райони.

Преобладаващите количества на валежа ще са 3-8 л/кв.м, в отделни райони до 15-20 л/кв.м. В събота само на отделни места, главно в планинските райони слабо ще превали. Количествата ще са между 3 и 10 л/кв.м. В неделя вероятността за валежи е малка.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води.

Реките във водосборите на р. Огоста - в долното течение, р. Осъм - в долното течение, р. Янтра - в средното течение, р. Русенски Лом, (Дунавския басейн), р. Провадийска - в горното течение, р. Камчия - в долното течение (Черноморски басейн), р. Тунджа - в долното течение, р. Марица - в горното и долното й течение (Източнобеломорски басейн), р. Струма - в горното течение (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосбора на р. Марица - в средното й течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 3 см до + 4 см
Черноморски басейн: водните нива са се изменяли от - 5 до + 18 см
Източнобеломорски басейн: колебания на водните нива от - 15 см до + 11 см
Западнобеломорски басейн: водните нива са се понижили с до - 1 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ - БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и утре ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни незначителни повишения са възможни днес и утре в резултат на прогнозирани валежи. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.

Дунавски басейн - днес и утре водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни незначителни повишения са възможни в горното течение на р. Огоста. Според моделираните водни количества за р. Искър на 31 юли, 1 и 2 август ще са под средната многогодишна стойност, но водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 31 юли, 1 и 2 август ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества на 31 юли, 1 и 2 август ще бъде около средно многогодишните, като нивата ще продължат да се понижават.

Черноморски басейн - днес и утре водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.

Източнобеломорски басейн - днес водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Системата за ранно предупреждение на НИМХ - БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда прогнозира, че водните количества в басейна на реката ще са под праговете за внимание.

Западнобеломорски басейн - днес и утре водните нива във водосборите на реките Места и Струма ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни незначителни повишения са възможни в средното и долно течение на р. Места.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: