Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ваня Нушева: Предложението за правосъден министър в служебния кабинет е проблематично
Автор: Йоланда Пелова 18:48 / 05.04.2024Коментари (0)1528
© Фокус
Още не мога да определя дали предложеният служебен кабинет е един балансиран състав на правителството. Със сигурност можем да видим фигури, които вече са известни и нови фигури. Димитър Главчев успя да предложи състав на правителството въз основа на практика на своите контакти и опит, които е придобил от своето присъствие в политическия живот. 

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" д-р Ваня Нушева – преподавател по политическо поведение, изборни системи и изборна администрация в Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

По повод състава на служебния кабинет, Нушева подчерта следното: "Предложението за правосъден министър е проблематично, особено в контекста на всички скандали, свързани с управлението на прокуратурата както през мандата на предходния главен прокурор, така и в рамките на периода, в който изпълняващият длъжността главен прокурор съвместно със своите заместници управлява. Виждаме, че има изключително сериозни критики на практика почти всички фигури, които управляват прокуратурата през последните няколко години. Така че този избор поставя повече въпроси отколкото дава възможност за един адекватен отговор.

Не беше нужно точно по подобен начин да постъпва Димитър Главчев, но може би пък е и къса банката с потенциални кандидати, които само за два-три месеца биха се ангажирали с подобен пост. Не е кой знае колко важна в този период фигурата на министъра на правосъдието, така че мисля, че няма да произтекат особено сериозни последици. Интересно е да видим по какъв начин ще процедира този министър при внасянето на вече изработения от предходния екип Закон за съдебната власт, с промени в съдебната власт", обърна внимание Ваня Нушева.

По думите й очевидно ГЕРБ и ДПС държат на Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи. А ПП-ДБ има опасения, че няма да бъде достатъчно ефективна работата на МВР по разкриване на престъпления срещу политическите права на гражданите, свързани с купуване на гласове, с натиск върху избирателите. Между другото това може да бъде и един негатив за ГЕРБ в рамките на предизборната кампания, защото всъщност пък дава основания на политическия опонент да критикува всяко действие на министъра, да го критикува и да го отнася като пасив за самата политическа партия, за ГЕРБ. Ние видяхме наистина един изключително сериозен мащаб на практиките за купуване на гласове и на контролиран вот по време на изминалите местни избори. Не може да твърдим, че само и единствено ролята на вътрешния министър е тази, която има влияние за този мащаб на купуването на гласове, на контролирания вот, на натиска върху избирателите, но все пак в очите на представителите на тези партии очевидно е проблематична тази фигура. Предстои да видим как ще се развият нещата, но със сигурност поставя фокуса на вниманието, светлината на прожекторите върху действията на този министър".

Относно Георги Гвоздейков и решението му да остане министър, Ваня Нушева подчерта: "Аз разчитам това като една отговорна държавническа позиция, защото както разбираме, в момента текат важни процедури, свързани с обновяване на влаковете в българските железници и очевидно неговото решение е да довърши започнатото, да не оставя финалните етапи от този процес на човек, който не знае дали ще вложи достатъчно енергия в това да завърши процеса. Оценявам положително тази реакция на министъра. А иначе разбираема е пък и реакцията на политическата партия в този случай".

Още по темата: общо новини по темата: 382
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: