Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Варна и Русе се връщат към парното
Автор: Екип Ruse24.bg 09:38 / 24.08.2015Коментари (0)661
©
Нови 600 домакинства ще бъдат присъединени към мрежата на топлофикацията в Русе до края на тази година. Въпреки солените сметки за парно през зимата, на много русенци им омръзна да носят по етажите дърва и въглища и вече предпочитат домовете им да са чисти. Списъкът с чакащите дори е по-дълъг, затова от местната топлофикация обещават кампанията по включване на нови абонати да продължи и през следващата година, пише "Монитор".

Варненци също масово се връщат към парното, защото им излиза двойно по-евтино от тока. От 1 юли цената на местната топлофикация е 83 лв. на мегаватчас с ДДС. Към момента варненската топлофикация има над 10 000 абонати като продължават да постъпват и нови заявки за присъединяване към системата. Прави впечатление, че към парното са се върнали масово цели входове, които преди години се отказаха от услугата.

Топлофикационните системи не само имат бъдеще, но и услугата, която предлагат е много по-евтина с внедряването на т.нар. хоризонтална инсталация. Топломерите нямат нищо общо с устройството, отчитащо дяловото разпределение и показват в реално време консумацията, като всеки клиент може да сравни цифрите с тези, които излизат на фактурата му. "Ако решите да не ползвате парно за месец, го спирате и топломерът отчита нулево потребление. С хоризонтална система разходът, който най-много дразни клиентите с т. нар. сградната инсталация, става пренебрежимо малък и от 25% става 4,5%, обясняват специалистите от топлофикацията. Домоуправител на един от входовете, които са с новата система коментира, че след поставянето на хоризонталната инсталация е платил за месец 78 лв. за целия апартамент с 5 радиатора и без ограничения в ползването.

Разбира се, и в двата града в масовия случай хората се отопляват на твърдо гориво. Клиентите в Русе са предимно възрастни хора, които предвидливо пълнят мазетата преди да е започнало застудяването. Проверка на "Монитор" показа, че в момента на пазара се предлага меше, акация и габър. Цените на различните фирми са сходни. Тон меше струва 140 лв., ако дървата са само нарязани, а 150 лв., ако са нарязани и нацепени. Същата е цената и на акацията. Габърът е 130 лв. на тон. В момента фирмите не правят отстъпки. През юни обаче повечето търговци продаваха промоционално дървата, като обявиха с 5-10 лв. по-малко за тон. Тази година не се предлага и бонусът от бутилка олио и килограм захар при закупен един тон дърва, каквито оферти имаше миналото лято.

В клона на "Топливо" в Русе донецките въглища в момента се предлагат за 290 лв. Ако са в чувалчета, същото количество излиза 318 лв.

На дърва е най-доброто отопление, смятат и част от варненци. Сега нямат зор и не бързат да купуват и да се запасяват с дърва или въглища, коментира липсата на клиенти служителка на "Топливо" във Варна. Иначе борсите в града предлагат въглища "Кузбас" в чували по 25 кг - пресети по 12 лв. и непресети по 10 лв. за чувал. Цената за по-големи количества се договаря. Дърва за огрев, нарязани и нацепени на фигура от 1 кубичен метър са 70 лв., а 1 куб. м метровки е 55 лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: