Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Варненски ученици свирят на най-голямото пиано в света по проект "Заедно по ноти"
Автор: Пламена Николова 09:19 / 13.05.2021Коментари (0)511
© Фейсбук
9-метрово пиано, на което се свири с крака, е инсталирано в специалното училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна по проект "Заедно по ноти", научи Varna24.bg.

"С голяма радост и нетърпение очаквахме да дадем старт на проекта "Заедно по ноти" на най-голямото пиано в света. Изключително сме щастливи, че ще имаме възможност да видим блясъка и радостта в очите на всички деца, които ще се докоснат до магията на Мега пиано.

Влагаме много емоции в това начинание и сме убедени, заедно с нашите партньори от Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов“ , Начално училище "Васил Левски" - гр. Варна и Основно училище"Христо Ботев" гр. Варна, че тези три седмици до 01.06.2021 ще оставят незабравими спомени за всички участници в Проекта и ще помогнат на децата да се почувстват по-уверени в себе си и способностите си.

Надяваме се искрено този нестандартен досег с музиката, който нашият екип ще им предложи, да допринесе за много усмивки на техните лица и на тези на педагозите им!

Нестандартните уроци по музика вдъхновяват и ученици, и учители ! За децата, които изучават солфеж и пиано е много интересно да приложат знанията и уменията си по един нов и различен начин свирейки на Мега пиано. За всички е ценно, че освен българските класически детски произведения, опознват и усвояват и работата в екип . Правят го с огромно желание и са щастливи", съобщават от екипа на проекта. 

"Заедно по ноти" на най-голямото пиано в света е Проект, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд "Култура". Проектът е базиран на използването на танцово-музикалното съоръжение “Мега пиано" и осигуряване на достъп до него на деца от различни групи – деца с нарушено зрение и множество увреждания, деца от масовите училища, в които се обучават и ученици от малцинствени групи.Съоръжението е уникално за България и Източна Европа, и пресъздава класическото пиано като музикален инструмент. Българският екземпляр разполага със 7 октави, дъжината му е 8,80 м,ширината 1,50 м. и тежи 560 кг. Предвид големите размери на клавишите, най-атрактивният начин да се свири на инструмента е с крака, като движенията преминават в танц. Вплетени в едно, двете изкуства-музика и танц-създават невероятна емоция и наслада за всички сетива.

“Мега пиано" ще бъде разположено в СУ за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р "Иван Шишманов“ в гр. Варна, като по време на престоя му по изключително интересен и завладяващ начин с помощта на музиката и танца, децата ще бъдат запознати с нотната стълбица и ще бъдат обучавани в изпълнението на детски музикални произведения от български автори. В първите няколко дни от всички деца, които ще имат възможност да се докоснат до тази емоция, ще бъдат подбрани такива, които да се подготвят с кратко изпълнение на известна детска песен. Всяко произведение ще се изпълнява съвместно от дете със специални образователни нужди и дете от масово училище. Децата от всяка от групите ще бъдат подготвяни първоначално в индивидуални уроци, а в последствие в малки групи, за сглобяване на музикалното произведение. Във финалната фаза на проекта на Празника на детето в двора на училището ще се проведе концерт с вход свободен, в който участниците ще представят пред публика своите нови умения като резултат от съвместната си работа.

В програмата ще бъдат застъпени произведенията "Мила моя мамо“, "Тръгнал кос“, "Къде остана детството“, "Детство мое“ и други. Концертът ще завърши с няколко изпълнения на екипа на "Мега пиано“-произведения на Андрю Лойд Уебър, Майкъл Бубле ,Карлос Гардел и др.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: