Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Варненското село Тополи на бунт срещу изграждането на площадка за съхранение на медицински отпадъци
Автор: Пламена Николова 12:56 / 23.02.2022Коментари (0)334
© БНТ
Варненското село Тополи скочи срещу намеренията на тяхна територия да бъде изградена площадка за инфекциозни отпадъци от лечебни и здравни заведения. Тази сутрин живеещите в селото се събраха на протест, научи Varna24.bg

Протестна петиция бе изпратена до президента, премиера, министъра на околната среда и водите, министъра на вътрешните работи, до омбудсмана, областният управител и кмета на Варна, до Окръжна прокуратура в морската столица, РИОСВ-Варна и др. институции. 

В нея се посочва следното:

На 18.02.2022 година  в Кметство Тополи е пристигнало  Уведомление за инвестиционно предложение на софийската фирма “ЕКОСЕЙФ“ ООД, която планира обособяването на площадка за складиране и съхраняване на необработени инфекциозни отпадъци от лечебни и здравни заведения, подлежащи на последващо крайно третиране/ обезвреждане, на територията на  с. Тополи, м-ст "Клисе баир“, общ. Варна. Инвестиционното предложение е видно в цялост на таблото за обяви в Кметството.

Нашата позиция: Категорично възразяваме срещу така нареченото инвестиционно предложение (ИП): "Обособяване на площадка за събиране и съхраняване на отпадъци от хуманно здравеопазване “ на територията на Кметство Тополи.

Общественото недоволство ескалира, защото в землището на населеното място, съвсем в близост до селото,  вече има предостатъчно замърсяващи производства в т.ч. екирисаж, асфалтови бази, депо за гуми, купища строителни отпадъци и положението от години е нетърпимо.

Обособяването на площадка за събиране и съхраняване на медицински отпадъци, предвид степента им на опасност за човешкото здраве и реалната заплаха  от разпространението на заразни и инфекциозни болести, е в пълно противоречие с обществените нагласи в населеното място и всеки здравомислещ човек следва да заявяви нулева толерантност към складирането на каквито и да било отпадъци и отпадни продукти в непосредствена близост до град Варна.

Не може и не бива да се неглижира общественото мнение. Въпреки, че компетентен орган по случая е РИОСВ, ние от инициативния комитет декларираме,че няма да допуснем волята на народа да бъде поставена на второ място след бизнес интересите на определена частна организация. Няма да допуснем втори случай като разрушената емблематична сграда по-известна като "Дом Младост“.

Можем да задаваме стотици хиляди въпроси относно това, което някой е решил, че ще прави на наша територия и да предизвикваме безкрайни проверки, но в държавата на бележките, където някой може да напише в документ каквото си иска и съответния орган да го приеме понеже е законово издържано и  документирано не означава, че е правилно. Това е българския вариант на печално известния параграф 22 – буквално.

Това е поредния тест за българската демокрация. Ние вече над 30 години сме в преход и той няма да свърши, докато Държавата и съответните и институции не постави обществения интерес пред частния като едновременно с това защити в пълна степен личността на всеки и неговата собвеност. Държавата ни се превръща в бунище! Това ли ще завещаем след нас? Ако продължаваме така скоро няма да имаме чиста вода за пиене и храна за ядене! Кому е нужно това? За пари ли тровим децата си? Няма да стоим безучастно и да гледаме как някой вилнее над бащино ни огнище!

Призоваваме всички истински българи да подкрепят и с подписването си да защитят опазването на и без това оредялата ни и болна природа. Вярваме, че обединени не можем да бъдем победени.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: