Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Васил Велев: В парламента половината опозиция и целият народ извън парламента в опозиция, естествено, че няма да има реформи
Автор: Екип Ruse24.bg 09:51 / 01.06.2023Коментари (0)518
©
"ГЕРБ и ПП-ДБ заедно имат 19,6% от гласовете на всички българи, които имат право на глас. 81% близо са гласували не за тях, не ги харесват. Не може с 19-20% подкрепа да се правят непопулярни мерки. Имаме нужда от правителство с максимално широка парламентарна подкрепа". Това мнение изрази в интервю за БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Ако се постигне експертно, изчистено от спорни личности правителство на широка парламентарна основа, ще бъде възможно провеждането на непопулярни и отлагани реформи, смята той.

"Ако вие имате в парламента половината опозиция и целият народ извън парламента в опозиция, естествено, че няма да можете да направите тези реформи."

Според него сега на практика продължаваме траекторията, зададена от предходните два-три парламента.

"Грешната траектория, зададена от предходните парламенти – голям дефицит, прекомерни харчове, не според възможностите. Ако продължаваме по тази траектория, ще финишираме с 6-7% дефицит, за което ще ни трябва финансиране от порядъка на 11-12 милиарда лева."

Фискалният резерв е в състояние, което не налага спешно теглене на нов дълг, въпреки че сме на отрицателна територия, отбеляза Велев. Той добави, че миналата година по това време е имало излишък.

"Ако миналите парламенти включиха машината, бомбата, която тиктака, сега не режем някоя от жичките, така че да го спрем. Оставяме си машината да тиктака, както е настроена от предходните парламенти и тя ни води до неизбежно взривяване."

По-страшното е, че това е средносрочен проблем, той не е само за тази година. Ако не се промени нищо, и в следващите години ние ще бъдем на дефицит над 3%, предупреди Васил Велев.

Има голямо изоставане на публичните инвестиции, алармира той. По думите му по-страшен е спадът в частните инвестиции.

Тази година ще съберем приходи, които са значително по-големи от миналогодишните, но ръстът им ще бъде по-малък от този на разходите, които са прекомерни и изпреварват в пъти инфлацията, заяви председателят на АИКБ.

Средносрочният бюджет е счупен и трябва да се поправя, а за целта е необходима широка парламентарна подкрепа, защото това предполага непопулярни мерки, коментира Васил Велев.

Опасността от гръцки сценарий е факт, изтъкна той и подчерта, че пътят за привеждане на дефицита в нормални размери е съкращаване на разходите. Бюджетът, зададен от предходните парламенти, е разточителен, категоричен е Велев.

"Ако сега се отложат разходи и се прехвърлят в следващи години, ние ще замажем положението за няколко месеца, което след това ще се върне като бумеранг с още по-голяма сила. Едно крехко мнозинство не е в състояние да направи това, от което страната има нужда."

Още по темата: общо новини по темата: 742
10.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
"Уроците на Блага" с Кристален глобус
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: