Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Важно е да знаете! Въвеждат нови правила при продажбата на имоти
Автор: Екип Ruse24.bg 17:20 / 31.12.2022Коментари (2)487
©
Национално сдружение брокери на имоти подготвя и финализира проектозакон, регулиращ бранша, съобщиха от организацията. Целта е  да се въведат правила за работа на пазара на имоти, да се гарантира отлична професионална подготовка на работещите брокери и да се регламентира създаването на Национален регистър на брокерите, пише pariteni.bg. 

В проекта се предлага регистърът да се поддържа от държавен орган, а  санкционирането на недобросъвестните брокери да става от съдилищата на Република България, а не от частна структура (Камара). Подобна регулация може да се осъществява на национално ниво – както е в Дания, Белгия, Полша, Португалия, Норвегия, Словения, или на областно/общинско ниво - както е във Франция, посочват от националното сдружение.

 

Вписването на брокерите в регистъра да става от държавни служители (каквато е практиката в Търговския регистър), след като се установи, че кандидатите отговарят на законовите изисквания за образование и стаж, разписани в бъдещия закон, а не да зависят от субективната преценка на служители в частен орган (Камара).

Професионалните обучения на брокерите да се осъществяват по реда на Закона за професионалното обучение и образование в свободно избрано от всеки брокер учебно заведение, а не в един единствен Център за професионално обучение към формирование на лимитиран брой агенции за недвижими имоти.

"Национално сдружение брокери на имоти", което обединява общо към 250 фирми, е категорично против създаването на частна Камара, регулираща бранша, каквито идеи се появяват периодично. Причината е, че по този начин контролът, санкционирането, издаването на разрешителни, необходимите обучения, ще бъдат в ръцете на няколко управители на агенции.

Тази идея е лобистка и обслужва интересите на шепа частни субекти. Тя ще монополизира пазара на недвижими имоти, резултат от което ще бъде унищожаване на малкия и средния бизнес в бранша, посочват от организацията.

И са категорични, че професионалистите и експертите в бранша на недвижимите имоти трябва да имат един общ стремеж - да се изработят и утвърдят законово ясни и точни правила за работа, при нарушаването на които думата да има съдът, а не други брокери. Търговията и управлението на недвижимите имоти веднъж завинаги да скъсат с определението "сив" и "рисков" сектор.

Заедно с държавните институции да се постигне съгласие за стройна регулация, за да се облекчат проблемите на хората, да се увеличат приходите в държавната хазна и да се снижи максимално риска за потребителите на услугата. В развитите държави трудът на брокерите на имоти е престижна и отговорна професия, която има ясни правила. Ясните правила дават спокойствие и сигурност на работещите в бранша и клиентите, дават гаранции за прозрачност и отговорност, допълват от Национално сдружение брокери на имоти. 

 

Приемането на такъв закон е необходимо и спешно, защото недвижимите имоти са предизвикателство и проблем на всеки българин. Според актуалните данни на Националния статистически институт над 91 % от българите имат собствен имот. Към 31.12.2021 жилищата в България са над 4 милиона (4 001 873).






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Най-големите аматьори и непрофесионалисти в сферата на недвижимите имоти са пловдивските брокери ( с много малко изключения). Идват ( ако дойдат на срещата ,често закъсняват ),отключват, взимат ти комисионната и дори не си правят труда да извадят те документите за продажбата,а човек трябва сам да търпи да вади всичко. В София, Варна, Бургас не е така. Особено в София всичко е на далеч по-професионално ниво. Тукашните не мога дори да ги нарека брокери ( с малки изключения).
0
 
 
В щатите покупката на имот е много лесна и сигурна. Искаш да купуваш нещо, даваш задание на една полудържавна-получастна агенция. Тя проучва всичко минимум 100-120 години назад. И когато тя каже, че е сигурно да купиш нещо, значи е сигурно. Тук нещо купуваш и никога няма никаква гаранция, че утре няма някой да заведе дело срещу теб. Понеже държавата ни е такава.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: