Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вдигат осигурителния стаж чак от 2016 г.
Автор: Екип Ruse24.bg 09:13 / 07.10.2010Коментари (2)454
© Ruse24.bg
Държавата обмисля да вдига осигурителния стаж чак от 2016 г. Тогава той ще започне плавно да расте с по 4 месеца на година до 2024 г., когато ще стигне 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Това обяви вчера вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него на срещата си със синдикатите във вторник премиерът е обещал финансовото министерство да изготви подробни сметки как това ще се отрази на НОИ и тогава да вземе окончателното решение. Предложението е записано в Протокола за съгласие, който онзи ден синдикатите и социалното министерство трябваше да подпишат.

Три четвърти от условията вече са договорени остава да се направят само изчисленията, твърди Димитров. Наистина в момента се водят преговори със синдикатите, каза вчера и премиерът Бойко Борисов.

"България в момента има най-ниските осигуровки. В ЕС са 29-30%. В момента има протести в Европа, защото някои държави искат да направят възрастта за пенсиониране такава, каквато е в момента у нас. Нищо не ме кара на най-бедната държава в ЕС, на най-болните хора в ЕС днес да им увелича пенсионната възраст", коментира премиерът Бойко Борисов.

По думите му, ако увеличението на възрастта започне сега, хиляди хора ще тръгнат да се пенсионират и това ще доведе до дефицит в бюджета на НОИ. Тогава ЕК щяла да ни размаха пръст за дефицита, разясни Борисов, след като вчера представители на ЕК, които са на двудневна мисия у нас, препоръчаха да не се бави пенсионната реформа. Вдигането на осигуровките с 3% не трябва да я спира, коментира ръководителят на мисията Ищван Шекели.

Другият спорен въпрос е кога да се задействат т.нар. професионални фондове, които позволяват на хората с тежки професии да се пенсионират предсрочно. С изключение на учителския нито един от останалите не разполага с достатъчно натрупани средства. Заради това синдикатите настояват те да заработят чак след 2014 г., а дотогава солидарният стълб да поеме пенсиите на всички

Те искат още възрастта при I и II категория също да не се променя. Вчера от Министерския съвет официално обявиха, че изтеглят Кодекса за социално осигуряване от парламента заради необходимостта от допълнителни обсъждания.

Останалите искания на КНСБ са приети, твърди Пламен Димитров. Сред тях е криминализирането на укрити осигуровки, както и повторното разглеждане на кодекса най-късно до 19 октомври в тристранката. Протоколът за съгласие предвижда също всяка година осигурителните прагове да растат с 5%, а коефициентът на заместване на пенсията да стигне 65% през 2025 г. Той препоръчва осигурителните вноски за пенсия да се вдигнат с 3 процентни пункта, което беше прието. Премиерът Бойко Борисов обаче уточни, че те не се вдигат, а само се възстановяват на нивото от 2009 г. След кризата ще ги свалим с 5%, обеща министър-председателят.

Шестте национално представени работодателски организации обявиха, че напускат Съвета за тристранно сътрудничество. Причината според тях е договарянето между синдикати и правителство в тяхно отсъствие.

От КНСБ пък уточниха, че въпреки добрия диалог с кабинета протестният митинг, планиран за днес, все пак ще се състои.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Бат'Бойко каза: "ако увеличението на възрастта започне сега, хиляди хора ще тръгнат да се пенсионират и това ще доведе до дефицит в бюджета на НОИ". Аз обаче нещо не "вдявам", ето защо: за да се пенсионираш, трябва да отговаряш на две условия - да имаш изискуемия осигурителен стаж и да си навършил определената пенсионна възраст; ако в момента отговарям на двете условия, но увеличат стажа и/или възрастта, автоматично губя правото на пенсиониране; е, как тогава ще хукна да се пенсионирам, като моментално ще бъда "отрязан"? Това се отнася за "хилядите" хора, които щели да тръгнат да се пенсионират; аз мисля точно наопаки - че с вдигането на стажа и възрастта хиляди (десетки хиляди) хора ще бъдат принудени да продължат да работят и да пълнят бюджета на НОИ, а дали ще доживеят пенсия - Божа работа!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Наводнения 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: