Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Веселин Налбантов, БХРА: Не сме конкурентни на Турция и Гърция, а можем 
© desant
Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, по повод гласуваните нови 15 млн. лева за хотелиерите, настанили украински бежанци, в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус".

Министерският съвет одобри вчера близо 15 милиона лева за разплащане с хотелиери, настанили украински бежанци. Става въпрос за плащания за 2022 година, т.е. за миналата година, които бяха одобрени с 3 решения на правителството. Закъсня ли това решение?  

Да, малко е късно, но по-добре късно отколкото никога. Аз искам да ви кажа, че първият етап, защото в този втори етап на настаняване с тези малки 15 лева така или иначе не беше много добре оформена формула, аз не участвам, но първите пари си ги получихме. Както и сега, добре дошло е за тези колеги, които имаха трудности. Наистина имаха трудности за това, че закъсняват тези пари. И е добре, както виждаме, кризите продължават, предполагам, че ще има още някаква бежанска криза отнякъде, добре е държавата да не бави тези неща, защото за държавата тези пари са малко, но за хората са съществено важни, за да направим една добра услуга. Защото тук се гърчат, има притеснения много, но слава Богу, както казах, по-добре късно отколкото никога.   

Да, но тези 15 милиона достатъчни ли са, за да покрият разходите?   

Аз не мога да ви кажа, тъй като както ви казах, аз не участвам сега. По принцип бяха недостатъчни тези 15 лева. Пак казвам и заявявам категорично: объркана е формулата – с 15 лева не могат да се хранят съществено тези хора. Много е трудно с този ток. Просто се чудя на колегите как издържат с тези 15 лева.   

Добре, коя е правилната формула?   

Правилната формула беше това, което бяха направили в началото – даваха по 40 лева да ги храним съществено. Сега не може да им даде, дават им се в кутийки и т.н. Изобщо не е много добра формулата. Но хората предполагам, че няма да се сърдят, защото все пак е беда. По-добре е това, отколкото нищо. Но е хубаво държавата да помисли, Европейският съюз. Непрекъснато ни казват, там всички да се пъчат да говорят колко хуманитарна помощ дават, малко е трудно, малко е недобре организирано. Това е моето мнение по въпроса.   

Добре. Смятате ли, че държавата отново ще потърси помощ, вашата помощ всъщност за украински бежанци, ако има втора вълна, поредна всъщност вълна? И ако се вслушат във вашите съвети, би трябвало положението да бъде по-добре при вас.   

При всички положение ето, Ердоган, нашият съсед, направи така: вкара 50 000 човека, и ги вкара в Анталия – един курорт, който и сега е по-вървежен от нашите курорти по една или друга причина. Настанява хората и там няма колебания – аз съм във връзка с колеги, които казват, държавата е определила финансовата помощ, и там не се бави, дава се в аванс, казва, наемаме хотела от тук още 100 дни. Те ще се съобразят с летния туристически сезон. Но така се организират нещата. Не само тук да мрънкат, да хленчат, ама това нямало – или правим нещо, или не го правим.   

Но това дали е приложимо за нашата страна?   

Приложимо е, защо не? Една част от парите ги дава Европейският съюз, може да даде и повече, защото в противен случай, ето, те дават доколкото виждам. Не трябва непрекъснато да набляга на оръжие, оръжие, оръжие, добре е наблегнем на хуманитарната помощ. Аз виждам в очите на тези украинци една голяма благодарност. Дори и тези, малко им е трудно, някои се върнаха обратно ето там в Харков, някои от хората не искат да се връщат, че са им изгорели домовете. Хубаво е да се прецизира. Имаше спекулации, че имало фалшификации – категорично не е вярно, че тенденциозно са го били направили. Едно нещо ако го правим, трябва да го правим като хората. Правим ли помощ с всички права, с всички регламенти, но искам да кажа, че аз участвах в програмата в първите месеци когато се откри, и парите си получих до стотинка от държавата.   

Само да ви попитам, тъй като не стана ясно, за какви фалшификации говорите?   

А, те говорят, "Ето затова бавят парите". Едни големи проверки масирани, че нещо туристите се разминавали, заминавали, пък се вземат за тях пари – не е вярно. Имаше един хаос в организацията като цяло, но не е по наша вина. Идват хората и заминават, трябва да им се определи точно начина, по който да оповестяват, че са заминали от даден хотел. Също така имаше от един хотел в друг хотел. Изобщо организацията в началото не беше на висота. То е нормално, за пръв път се прави такова нещо в България. Но имаше някакви обвинения. И от нашия министър го чуваме. Тези, които не били точни, некоректни – аз мисля, че голяма част от хората са коректни.   

Т.е. че вие представяте някой човек, който се намира например във вашия хотел, пък е реално той не е там. Това ли имате предвид?   

Да, имаше такива случаи. Значи, той е настанен, същевременно е заминал някъде другаде в следващите дни, отишъл на друго място, и не може да се направи връзка. Имаше такива случаи, но те са малко. И това не е основание да задържат парите за всички останали.   

Разбирам.   

И ако е имало такива умишлени такива случаи, трябва да бъдат наказани от закона. Не трябва да страдат всички останали хора, защото има хора, които знам, които вземат кредите да поддържат, с идеята, че това ще се установи. Тук с колега, който сега има, той казва: "Не мога да ги изгоня. Не мога да ги изкарам тези хора. Имат малки деца. Къде ще отидат в тоя студ?". Най-вече държавните бази, по-голяма част от държавните бази са непригодени.   

Г-н Налбантов, казахте, че базите, в които са настанени украинските бежанци, в момента не са пригодени за живот. Какво визирахте?   

Някои от базите. Те много хора се върнаха от украинците, аз съм бил в контакт с тях, бяха разочаровани от това, което стана. Някои от базите не са пригодени. С малко база  разполагаме. И после, много от хората, които заминаха обратно, заминаха за Румъния, няма какво да се кривим, заставам зад тези думи, заминаха, защото не можаха да интегрират децата си, не можаха да влязат да ги запишат в училище, защото в някои бази няма такова нещо. Много са малко базите в градовете, които имат всички тези условия да могат тези хора да се интегрират. Затова имам предвид. Но както и да е. Ако сега, ако им е удобно така, добре. Но хората, които са при нас, останаха много малко. Ако си спомняте, някои хора бяха разочаровани. Тук не е въпросът да храним за наша сметка всички украинци, но все пак като ще помагаме, като ще се пъчим пред Европа, че сме големите хуманни хора или като държава, добре е откликнем като хората. Както и да е, това е вече минало. Но ако се получи някаква такава криза, добре е държавата хубаво да помисли, а не да се надцакваме кой какво, кой как. Пак казвам, държавата в първия етап се разплати добре, и ако има недобросъвестни колеги, трябва да бъдат наказани, но не могат да страдат всички заради някои, ако има такова нещо. Това ви го казвам от разговорите с мои колеги. Засега въпреки всичко благодарим. Това е много добре, тази помощ е осезателна. Дали ще стигне, това вече не мога да ви кажа, тъй като аз не участвам вече в този процес.   

Добре, благодаря Ви много. Нека сега да си поговорим и за нещо друго. Инфлацията ще попречи ли на това България да има успешен летен сезон според Вас и Вашите наблюдения?  

Вижте, върху това мисля. Крайно време е, но не зная дали това ще стане. 20 години чакаме тук няколко неща да се случат. Първо, не можем да бъдем конкурентни на Турция и Гърция. Турция има 400 милиона за реклама, Гърция има около 300 милиона, ние сме с едни 10-18 милиона и те са спорни дали са толкова парите. Пари за реклама, които ще се върнат десетократно тук. Освен всичко останало, на всички вече е ясно, че сме една историческа страна. Всяко ъгълче бъка, гледа история. Върху това изобщо не поглеждаме, не рекламираме както трябва тези неща. И аз имам една идентична идея, тя не е само моя – че туризмът, Министерството на туризма трябва да бъде обединено с Министерството на културата. Стига сме говорили само за кебапчета и кюфтета. Говорим за това, което имаме като даденост. Всичко си имаме, въпросът е по-масирано, въпросът е да се изберат хора от бранша. Ето например сега започваме едни избори, аз искам да кажа – любимата ми тема. Значи имаме тук едни неща, един разграден двор. И ще ви дам за пример "Слънчев бряг". "Слънчев бряг" е прекрасен курорт.  

Да, така е.  

Въпреки застрояването, въпреки оплюванията, имаме прекрасен въздух, йонизиран въздух. Имаме прекрасни сгради, уникални. Но "Слънчев бряг" е разделен на две. "Слънчев бряг", няма статут този курорт. Той не се управлява по начина, по който се управляват всички градове, села, паланки. Тук има два града в един град. Има Берлинска стена помежду ни. Община Несебър не може да се грижи за инфраструктурата на "Слънчев бряг", защото има там някакво частно предприятие, дружество. На всички е ясно, че този анахронизъм трябва да бъде премахнат. Трябва да има специален закон за "Слънчев бряг", както и за другите курорти. Нямат статут нашите курорти. Е как искаме ние да има хора? Мръсни улици, разбити улици. Няма осветление в момента. Най-големият курорт на "Слънчев бряг" няма осветление. Очебийно, очевадно, всяка паланка встрани от курорта свети, а тук няма, защото няма дружество, няма пари за осветление. И това ако не е от национално значение, здраве му кажи! 500-хиляден град, който не се управлява, който умишлено е хвърлен така, в хаоса. Добре е върху това да помислят, да подемем всички, най-вече пресата. Тук само плюят отвсякъде - "Слънчев бряг" какъв е, онакъв. Независимо от всичко, пак има хора. Сега, във връзка с тази война ще има известно забавяне. Нещата се промениха, нямаме тези ранни записвания вече, които бяха помощ за нас преди сезона. Сега започнахме да развиваме някакви авансови средства, съответно по някакъв механизъм, удобен за туроператорите и за туристите, но в момента вече това изчезна, защото хората се страхуват. Те всички тръгнаха в последната минута, last minute – тогава ще има записвания.   

Да.  

Въпреки всичко, аз съм убеден, че тази година ще имаме ръст в курорта. Засега хората треперят. Има един друг момент, един парадокс. Сега, в момента, има земетресение в Турция. Това, ако мога да споделя с вас.

Да.  

Аз съм зет на Централна Европа, съпругата ми е от Чехия. Отделно, тук имаме една неприязън у всички във връзка с това наследство историческо, Турция и т.н., но много често ходя в Турция, имам много приятели. Искам да ви кажа, че никъде не съм посрещнат така, дори в Чехия при моите близки не съм, както в Турция. Турците имат добро отношение към нас. Един Истанбул е 20-милионен град. Ами дайте да направим, държавата – да, нямаме парламент, но държавни мъже, да поискаме сега, в тази кризисна ситуация да направим така, едномесечна виза за туризъм само за България, по някакъв начин да заобиколим тези европейски директиви, които са извън "Шенген“. Нещо трябва да се направи в тази връзка. Турците най-вече по черноморските градове са потенциални наши – аз съм разговарял с много хора, които са готови да дойдат в България, да си оставят парите в България, харесват България.   

Да.  

И многобройните наши хора, които са с български произход, искат да дойдат. И с тях съм разговарял, те казват: "Ама вижте, ние сме една общност примерно там. Ние имаме приятели, които не могат да дойдат при вас, защото са много тромави визите". Има известна спекулация, кризи и т.н.  

Пречка.   

Неприятности. Но какво пречи? Това е един съществен въпрос. 20-милионен град е Истанбул! Ние не можем да ги поберем във Варна и в Бургас. Готови са да дойдат. И пътищата що-годе са добре, самолетните връзки. Това трябва да се направи, сега по някакъв начин трябва да поискаме от Европейския съюз да си затвори половината око, защото правят такива неща. Така и ще помогнем. Нали сега сме солидарни, съпричастни, да направим така, че турците да могат да идват без виза само в България.  

Г-н Налбантов, много Ви благодаря за този разговор. Обещаваме, че отново ще поговорим скоро в ефир.  

Да, с удоволствие. Благодаря Ви.

Още по темата: общо новини по темата: 3214
01.04.2024 »
01.04.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
предишна страница [ 1/536 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: