Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ветко Арабаджиев няма да се върне от болницата в ареста!
Автор: Екип Ruse24.bg 14:04 / 09.12.2020Коментари (5)639
©
Подсъдимият бизнесмен Ветко Арабаджиев, който е в болница с коронавирус и с опасност за живота, няма да се върне в ареста. Мярката му за неотклонение е окончателно изменена в домашен арест, след като той е задържан под стража от година и половина.

Преди два дни Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) е потвърдил поредното определение на първата инстанция, с което съдия Христина Михайлова е постановила домашен арест за Арабаджиев с електронна гривна за наблюдение, показа справка на "Лекс“. До момента АСНС винаги отменяше определенията на спецсъда и оставяше Арабаджиев в ареста.

Семейство Арабаджиеви са подсъдими за престъпна група, заминаваща се с данъчни престъпления и пране на пари. Преди два месеца Маринела Арабаджиева също беше оставена под домашен арест заради влошено здравословно състояние и след като направи опит за самоубийство. Както съобщи тогава "Лекс“, апелативните спецсъдии отказаха да освободят и съпруга ѝ, като съставът с председател и докладчик Георги Ушев критикува остро съдия Михайлова, която беше прекратила процеса и облекчила мерките за неотклонение на двамата съпрузи.

Още в началото на ноември съдия Михайлова обаче отново постанови домашен арест за Арабаджиев, но на 19 ноември АСНС пак отмени определението ѝ. Апелативните съдии тогава написаха, че рискът Арабаджиев да се укрие остава, тъй като той разполага с достатъчно пари заради офшорните си фирми, а освен това има опасност да повлияе на свидетели, тъй като голяма част от тях са негови служители.

Само 5 дни по-късно – на 24 ноември, съдия Михайлова от спецсъда за пореден път е изменила мярката на Арабаджиев в домашен арест, като тогава вече е постановила и незабавното ѝ изпълнение.

Още в съдебното заседание прокуратурата е обявила, че ще протестира незабавното освобождаване на подсъдимия. Искането за спиране на предварителното изпълнение е било изпратено в АСНС на следващия ден, но пък Арабаджиев вече е бил освободен.

Апелативните съдии Георги Ушев, Стоян Тонев (докладчик) и Николай Димитров написаха тогава, че спирането на предварителното изпълнение е безпредметно, тъй като Арабаджиев вече е бил освободен и затова са оставили особеното искане на Специализираната прокуратура (СП) без разглеждане.

АСНС за пореден път обаче подчертава, че първата инстанция е действала незаконно.

"По този начин на процедиране, в контекста на изложеното по-горе, СНС не е осигурил регламентираната в НПК възможност за въззивен контрол по особеното искане на СП. Още повече, че по ВЧН№ 328/2020г. АСНС вече е констатирал незаконността на подобен начин на процедиране от страна на СНС“, се казва в определението, като съдът напомня, че по аналогичен начин през юли спецсъдът е постановил незабавно освобождаване и на Маринела Арабаджиева.

Делото е било върнато на спецсъда, защото на Арабаджиев и защитата му не е бил даден 7-дневен срок за възражения по протеста на прокуратурата. Такива са били депозирани в началото на декември, след което делото отново е изпратено в апелативния спецсъд, който вече е потвърдил определението на спецсъда.

Ветко Арабаджиев обаче е в болница, като съпругата му Маринела писа във Фейсбук, че е възмутена от информации, че той е здрав.

"Моят съпруг, който продължава да е на кислород, все още в критично състояние с вторична бронхопневмония, трикратно завишени туморни маркери и съпътстващо тежко заболяване, което налага спешна операция, която не може да бъде извършена, докато не бъде напълно излекуван от корона инфекцията! Днес аз се моля единствено за неговото оцеляване!“, написа Арабаджиева.

Още по темата: общо новини по темата: 75
05.12.2021 »
18.08.2021 »
27.07.2021 »
06.06.2021 »
03.04.2021 »
15.03.2021 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: