Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вицепремиер Пеканов: Осигурихме 14 млрд. лева европейски средства
Автор: Екип Ruse24.bg 15:57 / 21.10.2022Коментари (0)279
©
"В рамките на два месеца от мандата на служебния кабинет бяха осигурени европейски средства в размер на над 14 милиарда лева по 7 официално одобрени програми". Това заяви заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет, информират от МС.

"Този ресурс ще се влее в българската икономика в идните 6 години през новия програмен период и ще помогне за увеличаване на благосъстоянието на страната ни.  С националното съфинансиране от над 2,7 милиарда лева до 2027 г. България ще разполага с повече от 16 милиарда лева по линия на европейските фондове", допълни Пеканов.

Той бе категоричен, че този ресурс е изключително важен, тъй като от една страна ще спомага българската икономика да наваксва и да се сближава все по-ясно с европейската, като например подпомага внедряването на иновации в малките и средните предприятия, както и изграждането на ключова инфраструктура.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев подчерта, че служебният кабинет е ускорил одобрението на европейските средства, а Планът за възстановяване и устойчивост работи и дава глътка въздух за малките и средните предприятия.

"През Министерството на иновациите и растежа (МИР) вече са отворени 2 процедури по ПВУ. По първата - за Технологична модернизация, кандидатстването приключи с подадени над 2500 проектни предложения за близо 1 млрд. лева", каза Пулев и допълни, че втората процедура - за ИКТ решения и киберсигурност, стартира в началото на тази седмица, като вече има подадени над 800 проекта само за 4-5 дни.

"Общо 4 процедури за 600 млн. лв. ще бъдат отворени за бизнеса по Плана през МИР до края на годината", изтъкна министърът.

Пулев посочи още, че по структурните фондове за рекордно кратко време е одобрена новата програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 с бюджет от 3 млрд. лв.

"МИР в този мандат направи това, което 4 години и 5 правителства не можаха - разработи наредбата за Стартъп-визата. Така чуждестранни граждани извън ЕС ще могат да създават високотехнологични компании у нас и да създават работни места", подчерта Пулев.

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова обърна специално внимание на приоритетните мерки, свързани с превенция и управление на риска от наводнения, засушаване, както и изменение на климата. Близо 450 млн. лв. са заделени в Зелената програма на България, от които над 92 млн. лв. ще бъдат насочени към действия, гарантиращи висока степен на превенцията от наводнения. 

"Общият размер на одобрените от ЕК средства, които ще влязат в образованието по Програма "Образование“ (2021-2027 г.), е близо 2 млрд. лв., което е два пъти повече в сравнение с предходния програмен период", изтъкна заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова. Тя уточни, че чрез планираните дейности ще бъдат подкрепени над 760 хиляди деца и ученици.

По думите ѝ всички дейности по Програма "Образование“, както и допълнително заложените, ще обхванат над 1 млн. български граждани. 

Заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова обяви, че с изпълнението на мерките по Програма "Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027 г.) ще бъдат подкрепени над 740 000 души, което означава, че всеки седми българин ще бъде включен в различни мерки по програмата. Тя е с общ бюджет от над 3,8 млрд. лв. и е насочена към развитие на работната сила и осигуряване на по-добри възможности за социално включване на уязвимите групи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: