Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вицепрезидентът: Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на оправданията
Автор: Екип Ruse24.bg 16:36 / 12.06.2023Коментари (0)325
©
"Демографската стратегия е последователност на ангажимента, а не ротация на оправданията. Поколенията през 2050-а няма да имат нужда от нашите оправдания. Най-опасно в политиката е мисленето "ден за ден“, без цели, без диалог с обществото.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри втората национална дискусия "Демографията няма цена“, която се провежда отново под неин патронаж. Форумът се организира от "Движение за национална кауза“ (ДНК), платформата Bulgaria Wants You и Economic.bg, информираха от прессекретариата на държавния глава.

"В последните години преживяхме инфлация на две иначе много хубави понятия – "стратегия“ и "обществено обсъждане“. Голяма част от хората сякаш свикнаха с мисълта, че стратегиите се правят, за да се отчетат, а не за да доведат до резултати, докато общественото обсъждане има церемониални задачи, да събере редица дежурни и отдавна повтаряни мнения“, посочи Йотова и подчерта, че преодоляването на демографската криза изисква не дни, а десетилетия целенасочени усилия, при това не от една институция и не само от държавата, а заедно с гражданите, бизнеса, неправителствения сектор.

Демографията вицепрезидентът определи като болна тема на българина, която като бодлива тел обвива самотата на "скайп поколението“. "Забавяне, преодоляване, постигане, въвеждане – все думи от една утвърдена лексика, свързана с демографския възел, който трябва да се развърже, но все го преотстъпваме на други, уж по-важни цели. За "работещите бедни“, за "отложените раждания“ свикнахме да говорим, но нищо не променяме. Един омагьосан кръг в който се въртим, а през това време поколение след поколение отправя поглед извън България“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът приветства организаторите на форума за това, че успяват да съберат представители на различни сфери на политическия и обществения живот.

"2050-а ни звучи ужасно далеч в обстановка, в която медиите ни заливат с новини как някои неща трябвало да станат за няколко седмици. Но ако искаме да имаме достойно бъдеще като нация, нашият поглед трябва да е отправен точно толкова далеч. Както има една популярна максима: "Мисли глобално, действай локално!“, нашата практика трябва да се подчини на максимата "Мисли за 2050-а, действай през 2023-а“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отбеляза, че демографската политика събира в себе си всички политики на едно общество и държава – от доходите и социалните стимули през

миграционната политика до защитата на труда и насърчаването на кариерното развитие. "Демографската политика не е просто да се дадат едни пари, както по инерция мислят някои политици, а най-трудното – да се създаде среда. Среда, в която има предвидимост, а не потискащия хаос на движението напред-назад. Среда, в която младите българи могат да планират живота си. Среда, в която има правила, а не произвол“, посочи Илияна Йотова.

"Има една дума, която често асоциираме с магистрали и шосета. Това е думата "инфраструктура“. Инфраструктурата на социалния ни живот трябва да се промени. Това са механизмите на взаимодействие с администрацията на различни равнища. Това е достъпът до детски градини, до адекватна медицинска помощ. Това е социалната работа с младите родители. Това е изкореняването на домашното насилие. Дори и тук има място за шосета, защото в редица региони на България всички тези задължителни условия са свързани с пътуване“, заяви вицепрезидентът. Тя призова за работеща социална държава. "Демографската стратегия в крайна сметка е стратегия за социална държава, която гарантира по-добрия живот на всички ни заедно, в обществото, на работното място, вкъщи“, подчерта Йотова.

По думите й демографската стратегия е въпрос и за образа на България пред Европа и света, но и за образа за родината, който имаме в себе си. "Без положителен образ на България нямаме особени стимули да мислим бъдещето си като бъдеще на своето семейство“, посочи вицепрезидентът и припомни думите на големия български социолог Иван Хаджийски от "Оптимистична теория за нашия народ“. "Хаджийски казва, че докато продължаваме да асоциираме израза "българска работа“ с нещо негативно, няма как да превъзмогнем заедно кризите, в които се намираме. Демографската стратегия е нашата битка "българска работа“ вече да значи нещо хубаво, нещо, с което можем да се гордеем, нещо, от което нямаме повод да се срамуваме“, заяви Илияна Йотова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: