Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вигенин: Избирателите убиха ГЕРБ, без да го оставят да умре
Автор: Екип Ruse24.bg 12:28 / 12.05.2021Коментари (2)902
©
Кристиан Вигенин от БСП с коментар във фейсбук за краткия живот на 45-тото Народно събрание 

Народното събрание е най-висшата институция в Републиката. То е един умален модел на обществото, което чрез народните представители избира и контролира изпълнителната власт, приема закони и взима най-важните решения в държавата. На всеки 4 години се прави "опресняване“ на представителството, за да отрази обществено-политическите промени. Когато то не е в състояние да изпълнява ролята си, логично Конституцията предвижда то да бъде разпуснато предсрочно и да се направи нов избор.

45-тото НС е едно от най-кратко просъществувалите в историята ни и събранието с най-кратък живот след 1989 г. Всъщност този фатален край беше предопределен от избирателите – обществото не беше съвсем сигурно какво точно иска, не беше налице доминираща тенденция и тази неяснота роди този, както се оказа, преходен парламент. Но аз винаги съм вярвал в колективната мъдрост на нацията и ми се струва, че тя отново се прояви в цялата си сила. Гласуването роди парламент, който се оказа по-скоро тест за партиите, нещо като предварителен оглед, на база на който избирателят да вземе окончателното си решение през юли.

1. ГЕРБ получи тежка присъда – може да си най-силният, да имаш самочувствието на победител, а всъщност да си големият губещ. Както казваше един приятел по друг политически повод – избирателите убиха ГЕРБ, без да го оставят да умре. Останали в изолация, ГЕРБ решиха да демонстрират натрупания в годините опит не в позитивна, а в деструктивна посока, дълбаейки все по-голям ров между себе си и останалите. Депутатите от ГЕРБ така и не успяха да намерят нова позитивна роля за себе си и се впуснаха в парламентарни саботажи на гърба на неопитните нови формации, трябва да кажем - сравнително успешно.

Продължи и дългогодишната практика водещи фигури на партията да бъдат подлагани на унижения от лидера, някои за пореден път – Цвета Караянчева беше вкарана в обречена битка за председател на НС, след което седна до Ива Митева като неин заместник. Даниел Митов беше номиниран за министър-председател, но кабинетът му беше направен и представен от Бойко Борисов, при това в болнична обстановка, сякаш за да подчертае обречеността на този проекто-кабинет. За ГЕРБ участието приключва с негативи, остават в кръгова отбрана и посланията им бяха и ще продължат да бъдат приемливи само за свиващото се твърдо ядро – "само ние можем да управляваме“, "да се пазим, искат да ни изчегъртат“. Дали може да се върне на бял кон през юли? Да се върне – все още е възможно, на бял кон – не.

2. "Има такъв народ“ беше партията, възприемана като победител, макар да финишира втора. Те обаче се оказаха неспособни да представят управленска алтернатива и да обединят около себе си стабилно мнозинство на промяната, въпреки направените заявки за подкрепа от ДБ, ИСМВ и БСП. Неумелата организация на дейността на парламента, при системния саботаж от ГЕРБ, доведе до поредица проблемни заседания и решения, а законотворчеството без предварителен диалог и формиране на твърда подкрепа доведе до изненадващи ситуационни мнозинства и напрежение в зала.

ИТН предизвика предсрочните избори с отказа си да състави правителство. Поиска повече депутати, за да има сила за промените, които иска да реализира. Не посочи обаче какви са тези промени. А с поведението си в 45-тия парламент може да се окаже, че за тях огледът е минал неуспешно и избирателите, които ще посегнат към този политически продукт, ще се окажат по-малко през юли. В края на краищата политиката е изкуството да обединяваш и да увличаш в ясно начертана посока, а точно в това ИТН се провали.

3. ДПС се оказа в неудобното и неизгодно положение за пръв път да не е в състояние да наклони везните в никаква посока, може би и защото посока не можеше да има, освен нестройно обикаляне в кръг. Декларираната от тях подкрепа за новите "партии на протеста" не беше никак убедителна, доколкото самият протест беше провокиран и подхранен от хора пряко или косвено свързани с ДПС.

В условията на изострен дебат в зала станаха видими възможностите на представители на ДПС да дирижират решенията в парламента, но това е малка утеха. Все пак остана да тегне известно подозрение за скрити връзки по линията ДПС-ИТН, които неизбежно ще съпътстват и новия парламент.

4. "Демократична България“ остана с леко раздвоен образ на протестна формация с лидери, които са участвали в управленията на Костов и във втория кабинет на Борисов. Ентусиазмът от активната работа в неправителствения сектор, автоматично пренесен на парламентарните банки, доведе до недобре премислени предложения и решения, които силно ограничиха гъвкавостта в законодателния процес.

В първите дни депутатите от формацията сякаш не осъзнаха, че парламентарната машина на ГЕРБ вече не съществува и всъщност не реализират реванш срещу нея, а наивно подкопават инструментариума на очертаващото се ново мнозинство на промяната. Това допринесе много за безрезултатния финал на 45-тото Народно събрание. Иначе формацията защити политическия си профил, но не успя да го развие, притисната от една страна от ИТН, които получиха най-голямо внимание като втора сила и ИСМВ, които предизвикаха невъобразим медиен шум около инициативите си.

5. "Изправи се! Мутри вън!“ не успя да покаже колективен образ заради силната индивидуална доминация на Мая Манолова с подгласнички Татяна Дончева и Мария Капон. Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, чието участие всъщност даде достоверност на образа на ИСМВ като коалиция от протеста, останаха трудно забележими.

Трябва да се отбележи, че – вероятно закономерно – най-малката формация се оказа най-гласовита и най-активна, в отчаян опит да се задържи над повърхността и след предсрочните избори. Имаше и попадения, но имаше и много пара в свирката, скоро ще разберем как са реагирали избирателите на тази парламентарно-предизборна тактика. И тук, както при ДБ, остана да виси противоречието между опита да се изгражда имидж на нова, необременена формация, водена от (твърде) добре познати лица.

6. Оказала се в трудна ситуация, БСП използва шанса да покаже мъдрост и последователност. БСП прие достойно загубата на изборите и от самото начало декларира, че няма амбиции да участва в изпълнителната власт, но има амбиции изграденият от Борисов модел на управление да бъде ликвидиран и е готова да осигури парламентарна подкрепа за ИТН и новите партии. Всъщност това беше единствената реалистична и резултатна формула в това НС, която беше отхвърлена от ИТН. БСП се опита да докаже, че за да се реализира промяната, е нужен план.

Че след години битки и противодействие на Борисов, БСП познава добре опонента и може да бъде полезна с уникалния си опит, какъвто новите партии нямат. Показа също, че не отстъпва от ангажиментите към избирателите – битката за преизчисляването на пенсиите, например, демонстрира и нейната решимост, и лицемерието на останалите партии по тази тема. Важно е, че на тези избори се разпадна и един мит, който от години трови БСП. Резултатите направиха практически невъзможно създаването на "бабуваната“ с години голяма коалиция. Много битки се водиха в БСП, за да бъде партията овладяна и поднесена на ГЕРБ.

Този сценарий беше препънат, но същата тема беше взета на въоръжение предизборно срещу ръководството за тайни договорки с ГЕРБ, въпреки цялата й абсурдност. Изборите направиха това математически невъзможно – двете партии заедно останаха под заветните 121 депутати. Логично, темата угасна бързо и вероятно е погребана за дълго. Със сигурност БСП не разочарова хората, които я подкрепиха през април. Сега основателно разчита през юли да спечели и колебаещите се гласоподаватели, които очакват устойчивост, последователност и стабилност в така необходимата промяна.

Това е моят кратък прощален коментар за 45-тия парламент, на който имах честта да бъда заместник-председател. Няма да липсва на никого. Шарен, свободен, динамичен, изненадващ, но и напрегнат, безрезултатен, непоследователен, пропаганден, трябва да му признаем едно – върна усещането за парламентаризъм, за дебат без предизвестен край, привлече отново интереса на гражданите към тяхната представителна институция. Остава да си извлечем поуките, да поправим недостатъците и след тази генерална репетиция новият 46-ти парламент да се превърне в истинското ново начало за българската демокрация и държавност.

Гражданите отново са на ход!

Парламентът е мъртъв, да живее парламентът!

Още по темата: общо новини по темата: 2611
11.10.2022 »
08.06.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/436 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вагинов, избирателите убиха БСП, ЗАПОМНИ ГО!!! За първи път първата опозиционна партия губи повече от управляващата партия и накрая излиза един пробит презерватив да се изходи...
0
 
 
вагинин,ГЕРБ няма да умре,но ти се пази - с този е*лив задник като нищо си в редиците на *спинозните*!Хайде,много по-Здрави на братя Меликови,а ти пък имаш много по-Здрави от Петко,*специалиста* от Пловдив!Да,оня,същия!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: