Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Витанов: Идват пролетта и лятото, когато ще си отдъхнем от ковида, а и войната ще приключи
Автор: Екип Ruse24.bg 17:25 / 01.03.2022Коментари (0)899
©
Математикът проф. Николай Витанов с коментар в социалната мрежа относно К-19 обстановката у нас. Той не пропусна да коментира и войната в Украйна, като посочи, че анализите му са от технически характер. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

 

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 01 март февруари 2022

Най-напред, честита Баба Марта на всички! Зимата си отива, идват пролетта и лятото, когато ще си отдъхнем от ковида, а и войната ще приключи.

Следват анализите. Първо - пандемията, после - войната.

Каква е ситуацията днес с пандемията. - ден пореден на стабилност на сценария "Хари Селдън". Системата се движи по него. Няма отклонения. Мисля, че вече имате добър пример затова, какво е стабилен сценарий на развитие на социална система.

Сега по същество.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.91. Обхватът на заразата се свива. Свиването се очаква да продължи.

2. Припомняне на основните характеристики на сценария "Хари Селдън" (известни ви от много отдавна)- зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун. Дали системата върви по тази траетория, виждате сами с очите си.

Следва проверка дали сценарият е стабилен.

3. Да няма суперпожар. Няма суперпожар. Броят на новите случаи спада. Славнете с миналия вторник. Очакванията са спадът да продължи. "Хари Селдън" погребва надеждите за вторичен пик. Този път в системата има активен елемент, който работи затова тя да бъде изтласкана от зоната на привличане на състоянието с вторичен пик. Получава се, както виждате.

4. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници. Напротив, състоянието с леглата се подобрява и то бързо.

Леглата, предвидени за К-19 пациенти може да почнат да намаляват, за да може съответните интензивни и неинтензивни легла да се използват за лекуване и на други болести. "Хари Селдън" се справи и тук. И ще продължава де се справя.

5. Да няма тотален локдаун. Няма тотален локдаун. Няма и да има. Има срокове за падане на зеления сертификат. Идва 5-ти март. Каквото е предвидено да падне тогава по зеления сертификат, ще падне. "Хари Селдън" работи като часовник.

Както виждате, добре е да има предсказуемост. Човек може да са прави сметката какво да върши, след като знае какво ще стане.

Ходенето на учениците на училище не обърна тренда на намаляване на броя на случаите. на научен език това се нарича контрол на хаоса. При тази вълна той бе осъществен много добре от Министерството на здравеопазването и от МОН.

Можело значи и в България да стават такива неща. Можела значи и българи да правят такива неща. Българино, ти никак не си прост. Само дето си малко инатест, но като се пресметне колко си инатест, се вижда, че и така може да извършиш големи дела. Ето, Омикрон вълната бе пресечена. Учениците не вдигат заболеваемостта в страната.

6. Смъртността - да се пречупи трендът на нарастване на смъртността през миналата седмица. Пречупи се. Славнете със смъртността миналия вторник. Пречупи се точно в планирания в "Хари Селдън" срок.

А помните ли, какво се лееше върху мен във връзка с тази смъртност. Въпреки, че аз бях един от хората, които още през 2020 г. предупреждаваха, че влизаме във филма с високата смъртност. "Хари Селдън" пресече суперпожара с неексцесивни мерки.

Така бе пресечен и трендът за увеличаване на смъртността. Резултат - максималната смъртност на ден през тази вълна да е най-малката за всичките 4 големи вълни, през които мина страната. Друг резултат - крякотене срещу мен. Крякотете, ако някой изкрякоти нещо, от което може да има полза, то веднага се записва.

7. Украинците и пандемията - пристигането на украинци представлява известен риск за повишаване на заетостта, но се очаква "Хари Селдън" да компенсира и този риск. Тъй че спокойно. Може да приемем до 50 000 души без да се налагат корекции в "Хари Селдън". Ако дойдат повече - корекциите вече са ясни какви ще са.

Заключение - и днес системата върви по отдавна предварително обявения ви и стабилен сценарий "Хари Селдън" , който погребва мераците за вторичен пик и суперпожар. Омикронът се провали: няма десетки хиляди заразени на ден, няма ексцесивна смъртност, няма препълнени болници.

Мисля, че е кристално ясно какво трябва да се прави - пролетта идва, дръжте "Хари Селдън" стабилен и той ще ви извади от тази вълна въпреки масовата неваксинираност и немалката инатестост.

Накрая традиционно да кажем на Омикрона и днес

What's up doc?

8. Ето и двете карти. Първата за прогнозната 14 дневна заболеваемост. Варна остана единствената област, която е на Етап 3 от новия план за борба с К-19.

Очаква се да е така около седмица още. Но, и Варна ще започне полека да се оправя. Стойностите на индексите там полека спадат, ситуацията се развива в положителна посока. Скоро ще се появи и област, която няма да е в червено.

Картата за риска. Виолетовото започва да отстъпва. И ще продължава да отстъпва. "Хари Селдън" си върши работата. От вас се иска едно единствено нещо - дръжте го стабилен.

Както виждате сценарият успешно компенсира ниското ниво на ваксинация и високото ниво на инат у част от населението.

Мисля, че ви показах как става. Пък при следващи вълни нека се явят други прогнозисти и да го направят по-добре от мен. Лично ще ги потупам по рамото.

Сега малко за войната.

Пак пиша - анализите тук са от технически характер. Който иска да лее чувства - да ги лее на друго място. Каквото най-много ме интересува мен е как вървят бойните действия на юг - близо до нас е. А те вървят така.

Не се пише много, но основната цел на руснаците на юг засега е превземането на Мариупол. Така ще бъде прекъснат излазът на Украйна на Азовско море и то ще стане вътрешно руско море. Освен това ще има сухопътен коридор от Русия през Донбас до Крим.

По този коридор могат да се прехвърлят допълнителни войски и техника за атака на Одеса, а Одеса е голям и важен град на Черно море, чието превземане ще отреже Украйна и от Черно море. Мариупол е обсаден и няма да удържи дълго.

Следващата руска цел в посока към Одеса са градовете Херсон и Николаев. Първо е Херсон. Той е важен, защото с превземането му руснаците ще стъпят здраво на западния бряг на Днепър, което ще им отвори коридор към Западна Украйна и да не забравяме - към Приднестровието.

Тъй, че какво става около Херсон, трябва доста да ни интересува.

Следващия театър на военни действия е около Донецк и Луганк. Засега там руските сили са съсредоточени върху Мариупол на юг, но след падането му те ще тръгнат на запад към градовете Запорожие и Днипро. Така се очаква да излязат на източния бряг на Днепър.

Другото направление е Луганск - Краматорск - Полтава, но изгледжда, че там усилията засега са да бъде овладян районът около източния бряг на река Дон, след което се очаква атака на Кримское и Бахмут. Харков и Киев.

Имперският статус на Русия се решава при Харков. Падне ли този град, с тежката промишленост около Харков и в Донбас, Русия отново става империя. От моя гледна точка Киев е бонус към Харков. Но затова повече през следващите дни.

Изводи за нас - трябва да увеличим силно броя на преносимите противотанкови и противосамолетни средства на българската армия. Както и броя на леките и тежки минохвъргачнки. И още изводи има, но те са за специалисти.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: