Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Витанов посочи числото, при което Кацаров трябва да си направи харакири пред министерството
Автор: Екип Ruse24.bg 14:32 / 01.10.2021Коментари (0)934
©
Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 1 октомври 2021 г., подадена от проф. Николай Витанов:

"Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Най-напред информацията, а след това - два коментара. Развитието е според очакванията. Следват картите за днес.

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Писах, че се очаква появата на области на ниво 4. Първата вече я коментирахме - Габрово. Новите кандидати са Перник, Видин и Монтана. Перник го коментирах вчера. Видин е пример затова как една област от най-благоприятната може да отиде в най-неблагоприятната зона, защото там решиха да си поживеят и направиха известния ви карнавал. Сега плащат сметката за тая работа. Заболеваемостта в Монтана си е значителна от доста време насам. Това я доведе до силен кандидат да влезе на ниво 4.

Да направя уточнение - идват събота и неделя и бройката регистрирани случаи спада. Така, че формално, кандидатите за ниво 4, може и да поостанат в червената зона, но реално (понеже случаите са повече от регистрираните) те ще си идат на ниво 4, както е прогнозирано. Така, че видинчани и монтанчани, пазете се ( който желае). Намирате се в зоната на дифузно разпространение на вируса и сте на път да влезете на ниво 4 на риск съгласно плана на Министерството на здравеопазването.

Днес областите с преобладаващо дифузна разпространение на заразата са 21. От тях съм обявил 5. Стратегията ми по това я виждате - обявявам името на област, само когато тя изпъкне толкова ярко на картата, че няма повече накъде.

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост виждате какво значи това, да изпъкнат някои области. Виждате ги и кои са. Та отбележим и областта, която е почти на другия край на скалата - Кърджали. Писах ви кърджалийци, че ще си изкарате една относително спокойна седмица. Ето, изкарвате си я. Няма да влезете в червената зона до края на седмицата. Тъй, че - приятно изкарване на почивните дни.

На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Това крепи ситуацията и затова обхвата на заразата се разширява бавно. Базовото репродуктивно число и то подкрепя този извод - днес стойността му е 1.094. Броят на активните случаи се очаква да расте, но бавно. Бавно ще расте и натоварването на здравната система. Това е добре, тя ще може да пострещне това натоварване. Не забравяйте обаче, че натоварването не е малко. Благодарен съм на хилядите хора на първа линия, които храбро се борят с тая зараза. Нещо ви забравиха, но аз не съм ви забравил. Добре знам, какво ви е.

Тази седмица не беше лека. Следващата - след сряда нататък, ще е решаваща затова, накъде ще тръгне развитието на вълната. Виждате - имаме 21 области с дифузно разпространение на заразата и само 7 не са с такова разпространение. Това е сериозна ситуация. Толкова по данните за деня. Следват два коментара.

Коментар 1

Днес е 1-ви октомври. Напомням ви, че когато предсказах тази вълна през юли, хейтърите ореваха Вселената, че Витанов плаши хората, че вълна посред лято няма да има, че Витанов не разбира от математика и тъй нататък. Тогава аз казах - добре, спирам да правя дългосрочни прогнози и обявявам кастинг за мой заместник от 1-ви август до края на семтември. Хейтърите имаха 2 месеца, да представят дългосрочните си прогнози, зада може аз от днес да спра вякакви изчисления, да си гледам научната работа, а победителят хейтър да бъде тупнат по рамото от мен и така да поеме анализите и прогнозите за пандемията. Какво стана. Нито един хейтър не се яви. Нито един. Знате, че изчислих и този сценарий. Ето защо от днес се смята за доказана теоремата на Витанов за некадърността на хейтърите:

Хейтърите само вият и реват, една свястна дългосрочна прогноза не могат да дадат.

Нещо повече, понеже никакви прогнози нямаше, се смята за доказана и усилената теорема на Витанов за некадърността на хейтърите:

Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат.

Точка по въпроса. Какво правиха хейтърите през тези два месеца. Каквото си могат - пишеха по форумите рецензии за дейността и другите качества на Витанов, с цел да го оплюят. Плонжове в калта, нищо по същество. И как да има нещо по същество, като действат горните две теореми. Тъй, че от днес хейтърите за мен са едно нищо и няма да им обръщам внимание, освен ако някой толкова не ме разсмее, че да реша да го коментирам в стил: Заблеяла ми е гургулица. Плонжирайте си там в калта колкото щете, нищо не става от вас. То ако ставаше, горните теореми нямаше да са влезли в сила.

Коментар 2

Вчера писах, че не правя дългосрочни прогнози и каквито и да са прогнози с числа и че казвам само базовото репродуктивно число. Другите числа да ви ги казват хейтърите (някои от тях твърдят, че много разбират от математика), те да правят и дългосрочните прогнози. Има математици, които не са хейтъри. И те правят прогнози.

Обаче:

престанете да ме пришивате към прогнозите на други хора, хейтъри или не. Математиците казали това, математиците казали онова. Витанов нищо не е казал с числа за октомври. Казал е само, че ще има вторичен пик на настоящата вълна и вие виждате как вълната се надига, тоест вторичния пик е сигурен. Казал е, че не смее да пише за смъртността през октомври. Тук има елемент на прогноза, ясно ви е каква.

Ама казали математиците, че случаите щели да стигнат 10000 на ден. Няма да ме пришивате към това. Нищо такова не съм казал. Никакво число не съм казал. Следва коментар на това число, казано от други. Нека да го напиша 3 пъти, преди да почна:

това е коментар, не е прогноза

2. това е коментар, не е прогноза

3. това е коментар, не е прогноза

Следва коментарът. Говори се за 10 000 случая на ден. 10 000 регистрирани случая на ден при 30% със симптоми, които не се регистрират означава грубо казано - 13 000 случая със симптоми на ден. Умножаваме това по 4 и получаваме, че в съответния ден 52 000 човека са се срещнали с вируса. Я си помислете обаче - че това е около 1% от населението, налично в момента на територията страната. Тоест, в този ден 1 на всеки 100 е срещнал вируса и то яко го е срещнал, че чак го е хванал.

Множко ми се вижда, това ми е коментарът. Моите компютри не възразиха. Даже казаха, че ако Кацаров допусне 10 000 регистрирани случая на ден, той трябва да излезе пред министерството на здравеопазването и да си направи харакири. Моите компютри смятат, че харакири няма да гледаме (внимавайте тук какво казват компютрите, те казват само, че харакири няма да гледаме). Ако регистрираните случаи стигнат 10 000 на ден, нека колегите се покрият със заслужена слава, че са предупредили навреме за голяма опасност. Но не ме пришивайте мен към тази прогноза.

Хайде сега още 3 пъти да го напиша накрая

1. това беше коментар, не е прогноза

2. това беше коментар, не е прогноза

3. това беше коментар, не е прогноза

Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля".

Още по темата: общо новини по темата: 11878
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: