Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Властта стартира седем ключови реформи
Автор: Екип Ruse24.bg 09:27 / 05.01.2015Коментари (0)895
© Ruse24.bg
Властта стартира седем ключови реформи чрез промяна поне на 20 закона. Ето защо е нужно максимално съгласие и коалиционна култура между политическите сили, за да одобрят важните поправки.

Съществени промени ще се направят в съдебната сфера, в областта на сигурността, в здравеопазването, образованието, пенсионната област, битката с монополите и затягане на контрола, както и в изборното законодателство, съобщава "Преса". 

По някои от реформите вече има готови законопроекти, които депутатите ще обсъждат още през януари. Такива са промените в Закона за МВР и новия Закон за училищното и предучилищното възпитание. 

По други обаче тепърва ще се провеждат консултации между партньорите в коалицията, както и с опозиционните партии, преди да бъдат внесени в НС. 

Идеята е по ключовите реформи промените да не се предлагат от отделни депутати, а отговорност за тях да носи правителството. Въпреки това Законът за МВР и за образованието бяха внесени от депутати от ГЕРБ.

За да стартира съдебната реформа, ще са нужни промени в поне пет закона. Това са съдебният, НПК, ГПК, АПК и нов Наказателен кодекс. Най-големият проблем е дали част от промените може да бъдат извършени, без да се пипа конституцията. 

Според конституционалисти няма как без ремонт на основния закон да се пристъпи към подялба на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия. В парламента вече сформираха комисия, която оглежда промените в конституцията. За тях е нужно мнозинство от 2/3.

Управляващите ще реформират сектор сигурност с четири основни закона. Промените в Закона за МВР предвиждат да се извади ГДБОП от ДАНС, да се отнемат полицейските функции на агенцията и да се върне правото на президента да назначава главния секретар. 

Ще се приемат още устройствен закон за спецслужби и закони, които уреждат статута на Националната разузнавателна служба и Национална служба "Охрана". Ще се регламентира и дейността на Служба "Военна информация".

Една от най-болезнените реформи се очертава да е здравната. До края на март ще бъдат готови нови текстове поне в четири закона - за здравното осигуряване, за лечебните заведения, за здравето, за лекарствените продукти в хуманната медицина. Екипът на министър Петър Москов стартира с реформа на спешната помощ, където заплатите ще скочат на два пъти с по 20%. 

Ключово е въвеждането на национална здравна карта. Освен това тепърва започват консултации какъв здравноосигурителен модел да изберем и как частните фондове да се интегрират в системата. Това ще стане чрез въвеждане на три пакета за болнична помощ - спешен, базов и планов.

Образователната реформа започва със средното образование, а след това ще засегне още два закона - за висшето образование и за науката. Новият закон за училищното образование предвижда осъвременяване на учебните програми и развитие на критично мислене у децата. Учениците няма да получават оценки до трети клас и няма да повтарят годината до четвърти дори при слаб успех. БСП също внесе свой закон.

Властта е твърдо решена да даде отпор на монополите чрез законодателни промени, както и да засили контрола и да направи прозрачни процедурите, по които се осъществява той. В НС вече е внесена промяна на Закона за Сметната палата, която ще доведе до смяна в ръководството й. Мотивът е, че при колективното ръководство отговорността се размива. Очакват се нови правила за избиране на членовете на ДКЕВР с 2/3 от парламента. 

В програмната декларация е предвидена ревизия в енергетиката, която след това да доведе до конкретни мерки, включително срещу монополистите ЕРП. С ремонт на КСО ще стартира пенсионната реформа (виж горе). Управляващите замислят и сериозни промени в Изборния кодекс.

Пенсионните правила - ясни до края на март

31 март 2015 г. е срокът, който властта постави за постигане на дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната възраст и всички останали компоненти на осигурителната система. Сред тях е и въвеждането на минимална възраст за излизане в заслужен отдих на полицаи и военни. Най-неотложен се очертава ремонтът на Кодекса за социално осигуряване (КСО) заради приетото от парламента решение работещите да имат свободен избор за прехвърляне на пари от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

Още през януари се очаква от Реформаторския блок да внесат промени. Оттам предлагат хората, които изберат да се осигуряват само в НОИ, да имат лични партиди. Друга идея на реформаторите е, ако някой не си избере частен фонд до 1 г., да бъде разпределен служебно, а не парите да отиват автоматично в НОИ.

Реформаторите ще търсят помощ от експерти за разработване на предложения за реформи в пенсионната система. "Логично е да привлечем експерти от ранга на Любомир Христов, Иван Нейков, Йордан Христосков, за да може да излезем с единна позиция за разговорите с ГЕРБ", съобщи пред "Преса" съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.

Парламентът избира съдебен инспектор

С мнозинство от 130 гласа "за" и пет "против" в края на миналата година парламентът прие правила за избор на главен съдебен инспектор. Предложенията за кандидати ще се правят до Комисията по правни въпроси до 30 януари 2015 г. Главният съдебен инспектор се избира с квалифицирано мнозинство от минимум 160 депутатски гласа. Петгодишният мандат на главния съдебен инспектор Ана Караиванова изтече на 6 януари 2013 г.

Заради липса на политически консенсус 41-вото и 42-рото НС не успяха да изберат нов шеф на инспектората. В началото на 2014 г. парламентът откри процедура за нов съдебен инспектор. Издигнатите от Съюза на съдиите в България (ССБ) съдии Вера Чочкова и Теодора Точкова дори бяха изслушани от правната комисия, но до избор не се стигна. През юли м.г. в устния доклад на ЕК бе изтъкнато, че "липсата на избор на главен инспектор поставя пред трудност гарантирането на съдебната независимост".

Здравната карта ще ореже болниците

Цел номер едно на здравното министерство е въвеждането на национална здравна карта. Тя на практика ще постави началото на реформата в сектора, като посочи във всеки регион от каква медицинска помощ има нужда. Това ще намали и ще оптимизира броя на болниците. В същото време ще е ясно в кой регион от какви точно специалисти има нужда и ще бъдат поощрявани тези специалности.
В МЗ планират да въведат здравната карта постепенно, в рамките на няколко месеца. Тя ще бъде приета след широки обсъждания и разяснителна кампания. Има идея да се въведе пилотно в Хасково и в Софийска област през второто тримесечие на 2015 г.

Задължителен вот може да има след референдум

В управляващата коалиция има спор кога точно да се въведе задължително гласуване по време на избори. Това ще бъде много сериозна реформа на изборното законодателство, която хората на Бойко Борисов, реформаторите и от Патриотичния фронт обещаха. ГЕРБ предложи Изборният кодекс да се ремонтира през следващите месеци, но едва след референдум да се направят по-драстични промени - като задължителен вот и електронно гласуване. Идеята е допитването да бъде заедно с местния вот.

Патриотите обаче настояват промените да се направят по-рано и задължително да гласуваме за кмет наесен. Цветан Цветанов също допусна подобен вариант. Въвеждането на електронно гласуване е не по-малко спорна промяна. Възможно е то да бъде експериментално за сънародниците ни зад граница. Възможно е да се ускори въвеждането на машинно гласуване в областните градове.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: