Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Внимавайте с паленето на огньове тази вечер!
Автор: Цвети Тончева 17:30 / 17.03.2024Коментари (0)633
© Facebook
Администрацията на редица кметства и общини у нас предупреждават да се внимава с паленето на огньове тази вечер, на Сирни Заговезни.

Огньовете се палят за здраве и се прескачат, после около тях се играят хора и се пеят песни. Именно заради огньовете празникът се нарича на много места Сирни Поклади.

Много общини и кметства обявиха специални места за палене на огньовете. В Девня и прилежащите и села, например, това ще става на шест места. Ритуалите са предвождани лично от кметовете и започват в 18 часа. Дървеният материал се осигурява също от тях. Забранено е горенето на автомобилни гуми и други силно димящи предмети. При констатиране на нарушения, ще бъдат налагани строги санкции. 

В различните части на България обичаят с паленето на огньове се наричат различно. Огньовете се прескачат за здраве и за плодородие, разказа за "Фокус" Грозделина Георгиева, уредник в Регионалния етнографски музей - Пловдив. Това в миналото си е имало своето обяснение. Тези огньове се водят период, в който се изчистват къщите, за да не ги нападат мишки, гущери, бълхи, както и змии.

В някои райони, освен палене на огньове, са пълнели и мехове с катран, които се въртели на високо, а посланието е едно и също - да се запази чисто пространството, да се очисти със силата на огъня, със силата на топлината и светлината. Защото зимата е период на тъмнина и хаос, започва преход към пролетта.

Кукерските празници, които следват и започват от Сирница имат същото значение. Всичко това е за да се изчисти годината, да се обяви краят на зимата и да се възвести идването на новия живот, на пролетта. Защото пролетта носи слънце, носи земеделието, всичко се възражда наново, след като има храна, има и живот", разказа Георгиева.

Докато вечерните сирнишки огньове горят и осветяват с пламъците си, всички излизат на мегдана да изиграят последното смесено хоро.


Внимавайте с паленето на огньове тази вечер, на Сирни Покладни!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: