Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Водородна индустриална зона се очаква да бъде изградена в Разград
Автор: Екип Ruse24.bg 15:30 / 09.08.2022Коментари (0)346
©
Община Разград обяви обществена поръчка по най-новия си европейски проект за разработване на инвестиционна концепция за изграждане на Водородна индустриална зона, съобщиха от общинската администрация. 

Идейният проект за изграждането на зоната беше представен през ноември 2021 г. пред Европейския водороден алианс и получи висока оценка. Впоследствие oбщина Разград кандидатства пред Европейски механизъм за градско управление (European City Facility, EUCF) за изработване на икономически анализ и пътна карта. Проектът за изработване на инвестиционната концепция е на стойност 60 хил. евро. Той е финансиран по инициативата EUCF, споразумението е грантово, без съфинансиране от страна на oбщина Разград. Общински мениджър на проекта е заместник-кметът Мирослав Грънчаров.

След приключване на обществената поръчка община Разград ще получи документ, с който ще може да започне търсене на инвестиции и да кандидатства през Европейската комисия за реализация на дейности от Програмата за енергийна ефективност на община Разград до 2030 г. Ориентировъчно стойността на основните инициативи е 34,5 млн. евро. Сред тях са: изграждане и въвеждане в експлоатация 25MW соларен парк за общински нужди; изграждане и пускане в експлоатация на 10MW електролизер за производство на водород, използващ електроенергия от соларния парк за производство на чист водород (714t/a) по дефиниция от Водородната стратегия на Европейския съюз; проучване и обновяване на съществуващи тръбопроводи с цел инжектиране на водород за частично заместване на газта за индустриалната зона, водородът може да се доставя и компресиран за други нужди на индустрията, общината, вкл. сградите общинска собственост.

Очакваните икономии на енергия са три хил. гигаватчаса на година, а очакваното производство на енергия от възобновяеми източници - 33 хил. гигаватчаса на година. Предвижда се още изграждане на зарядна станция за водород до пътя Разград – Попово. 

След изработването на инвестиционната концепция възможностите за привличане на европейски инвеститори в зелени съоръжения ще се увеличат значително. Нови възможности ще се разкрият и пред местния бизнес, посочват от общината.

Оферти по обществената поръчка се приемат до 23 август. Срокът за изготвяне на инвестиционната концепция е не по-дълъг от 120 календарни дни, считано от получаване на възлагателното писмо от възложителя. 

От общинската управа припомнят, че това не е първата инициатива, която община Разград реализира по отношение на заместване на електроенергията от мрежата с електричество от възобновяеми източници. Разград е сред първите български общини, които внедриха водородно гориво за отопление на административна сграда. От началото на годината в сградата на общинската администрация е внедрена система за комбинирано отопление – с метан и с водородно-кислородна смес, която се произвежда чрез импулсна електролиза на вода.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: