Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Връщат старото правило за изплащане на болничните
Автор: Екип Ruse24.bg 09:04 / 13.10.2010Коментари (4)901
© Ruse24.bg
Връщат старото правило за изплащане на болничните, стана ясно вчера след края на неформална среща между синдикати, правителство и работодателски организации. Заради кризата до края на тази година първите три дни се поемат на 70% от бизнеса, а след това - от НОИ. Миналата седмица обаче беше предложено мярката да продължи и догодина. Заради настояване на работодателите, които миналата седмица напуснаха Тристранния съвет за сътрудничество, вчера било решено тя да отпадне, коментира Божидар Данев, шеф на Българска стопанска камера. Заради направените компромиси бизнесът обяви, че се връща в тристранката. Синдикатите обаче не останаха толкова доволни от развоя на събитията.

Пет от общо десетте условия, които бизнесът постави, са били приети, обяви след срещата Данев. Освен болничните сред тях е искането осигуровките за военни и полицаи да се прехвърлят към бюджетите на съответните министерства, за да е ясно дали и кога се плащат на НОИ. Другото е техните отчисления за фонд "Пенсии" да се вдигнат със 7 пункта

Хората се пенсионират по-рано, а вноските, които държавата дава за тях, не стигат, за да получават сегашната си пенсия, коментират работодателите. Социалните партньори се съгласили за 3 години вноските във фонд "Гарантиране на вземанията при фалит" да се замразят, понеже в него вече имало достатъчно средства.

В четвъртък на вече редовното си заседание тристранката ще обсъжда вдигането на осигуровките с 2%. Според Данев обаче въпросът е обвързан с разпределението им по равно между работодатели и работници или 50:50 от 2012 г. Връщането на размера да стане още догодина, настояват и от правителството, и от бизнеса.

Другият важен въпрос, останал без отговор, е от кога ще се вдига с по 4 месеца на година осигурителният стаж

И там бизнес и правителство смятат, че трябва да започнем още от 2011 г., а синдикатите настояват това да става от 2015 или 2016 г. Но и в това отношение е възможен компромис, твърдят участниците в заседанието.

Симеон Дянков подготвил за заседанието подробни разчети с колко ще спечели бюджетът на НОИ от всяка предлагана мярка. Нещата са окуражителни, твърди Божидар Данев. От финансовото министерство предлагали някои плащания, като например издръжката на диспансерите, да се прехвърли към здравната каса което ще освободи бюджета.

Все още от бизнеса очакват писмено предложение от Симеон Дянков.

Според Мика Зайкова от КТ "Подкрепа" обаче вицепремиерът вече предложил, макар и само устно, стажът на т. нар. тежки професии да се вдига още от догодина, а общо осигуровката да нарасне с 1,5%. Според колегата й д-р Иван Кокалов от КНСБ настояването му за категорийните работници взривило срещата. В четвъртък тристранката може да е без синдикатите, коментира той.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
пхаха, разболявам се, взимам си болничен, шефа ми удържа парите за дните в които съм болничен (5 дни = 100лв), защото уж НОИ щели да ги платят, а то и НОИ няма да ги платят, интересно!
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 13.10.2010 г.
0
 
 
абе по-добре е да не се разболяваме,че лошо
0
 
 
Много правилно се разбират, целта е , да се спре източването,на кацата първо и запушваш течовете , тогава и наливаш виното, нали?
+1
 
 
ей не могат да се разберат кой да плаща? И се държат с болните като с престъпници
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: