Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Все повече българи са готови да гласуват по интернет
Автор: Екип Ruse24.bg 16:37 / 08.11.2010Коментари (0)250
© Ruse24.bg
Гласуването по интернет става все по-приемливо за българите, показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено през октомври сред 1000 души.

Според данните 35 процента биха гласували по електронен път, ако това бъде регламентирано със закон. Общо 29 на сто, които не са против по принцип, не биха се възползвали от подобна възможност, защото не ползват интернет. Една четвърт от участвалите в изследването заявяват, че предпочитат да гласуват в избирателна секция, а не по интернет. Освен че става дума за навик, хората допускат, че електронното гласуване не е достатъчно защитено, отбелязват от НЦИОМ.

Идеята да се гласува по интернет е подкрепяна най-често от мъжете, от младите българи и от тези на средна възраст, от образованите, от хората със стандарт над средния, от жителите на столицата и на областните градове. Привържениците на ГЕРБ и на Синята коалиция по-често от останалите одобряват гласуване в интернет.

От НЦИОМ са попитали анкетираните и за други предложения за промяна в изборния процес. Дефицитът на обществено доверие в  изборния процес у нас води до изначална висока обществена подкрепа към идеите за промени в изборното законодателство, коментират социолозите.

С най-голямо одобрение - от 71 процента от анкетираните, се ползва идеята за въвеждане на принципа за уседналост на местните избори (право да гласуват да имат само гражданите, живели не по-малко от 12 месеца в съответната община).

Общо 55 на сто одобряват забраната на т.нар. "политическо номадство" в общинските съвети - когато общински съветник напусне групата си, да може  да преминава в друга или да стане независим.

Също за 55 процента от българите 4-процентният изборен праг за партии и коалиции за влизане в Народното събрание е приемлив. Общо 51 на сто предпочитат данни от социологически проучвания да не се огласяват в деня за размисъл.

За 42 на сто е приемлива идеята за създаване на постоянна изборна администрация, а 21 процента са против. Общо 47 на сто одобряват създаването на регионални преброителни центрове, а 14 на сто са против.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: